x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie - Loviturile iti iau mintile

Atentie - Loviturile iti iau mintile

de Andrada Floria    |    16 Sep 2005   •   00:00
Atentie - Loviturile iti iau mintile

Neuropsihiatrii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam (Olanda) ii avertizeaza pe amatorii jocului de fotbal, dar si pe fotbalistii profesionisti ca loviturile cu capul sunt foarte periculoase pentru celulele nervoase.
Astfel, "fiecare lovitura a mingii cu capul afecteaza celulele nervoase, aproape la fel ca o comotie cerebrala. Dupa ce au fost analizati sportivi care practica fotbal, rugby, box sau hochei pe gheata, medicii au inteles cum reactioneaza neuronii la loviturile in aparenta usoare", explica dr. Erik Matser.

El sustine chiar ca ar trebui interzise loviturile balonului cu capul la tinerii cu varste pana in 16 ani in timpul antrenamentelor. "Iar dupa 16 ani, un risc ridicat de a avea probleme il au fotbalistii profesionisti.

SIMPTOME. Tulburarile, dupa cum arata neuropsihiatrii, nu apar imediat dupa antrenamente, ci se observa in timp. Nervozitatea, pierderea memoriei, dificultatea de a se concentra, durerile de cap, schimbarile bruste de personalitate, problemele cu echilibrul sunt principalele semne care ar trebui sa ii ingrijoreze pe amatorii fotbalului. Acestea insa pot sa apara dupa cateva ore, zile sau chiar luni de la o lovitura mai semnificativa. Tulburarile nervoase sunt frecvente si in cazul boxerilor, astfel incat 1 din 5 practicanti ai acestui sport sufera de dementa in jurul varstei de 30 de ani.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă