x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie, se apropie bătrâneţea!

Atenţie, se apropie bătrâneţea!

25 Apr 2011   •   15:41
Atenţie, se apropie bătrâneţea!
162350-untitled-1.jpgCredeţi că apariţia ridurilor (din ce în ce mai multe) şi a părui alb sunt singurele semne care anunţă apropierea bătrâneţii? Evident că nu! Există şi alte semne vestitoare ale bătrâneţii pe care e bine să le cunoaşteţi pentru ca această etapă din viaţa dumneavoastră să vă găsească pregătiţi.

Sistemul cardiovascular
În timp, muşchiul inimii dă semne de oboseală. Vasele de sânge îşi pierd din elasticitate, devin mai rigide din cauza depozitelor de grăsime. Ceea ce poate să îngreuneze şi mai mult misiunea inimii. Consecinţe? Hipertensiune şi alte afecţiuni cardiovasculare.

Ce puteţi face? Încercaţi să vă faceţi o rutină din activităţile fizice. 30 de minute de plimbare în fiecare zi reuşesc să îmbunătăţească activitatea inimii.  De asemenea, un regim alimentar echilibrat (cu multe legume, fructe şi cereale) vine în sprijinul inimii. Iar dacă sunteţi fumător, a sosit al 12-lea ceas când trebuie să renunţaţi la acest viciu.

Oasele, articulaţiile şi muşchii
Ce se întâmplă? Odată cu vârsta, oasele se fragilizează, îşi pierd densitatea. Adică soseşte osteoporoza. Din acest motiv, oasele sunt mai supuse riscului de fracturi. Chiar e posibil să pierdem din înălţime. Muşchii încep să îşi piardă flexibilitatea, ceea ce "se vede" la exterior prin pierderea capa­cităţii de coordonare a mişcărilor, a echilibrului.

Ce puteţi face? Includeţi în dietă alimente ce conţin calciu şi vitamina D. Executaţi de două ori pe zi exerciţii fizice speciale. În acest fel, veţi conserva masa musculară şi veţi proteja articulaţiile, menţinând flexibilitatea şi echilibrul corpului. Şi, zilnic, mergeţi pe jos. Este cel mai eficient sport pentru întreţinerea tonusului muscular şi a densităţii oaselor.

Sistemul digestiv
Ce se întâmplă? Constipaţia e o problemă frecventă la vârstnici. Mulţi factori contribuie la apariţia acestei probleme: dietele fără fibre, lipsa lichidelor, sedentarismul. De asemenea, unele medicamente (printre care diureticele sau suplimentele alimentare cu fier) pot cauza constipaţia. Sunt chiar afecţiuni, cum ar fi diabetul sau sindromul colonului iritabil,  care sporesc riscul de constipaţie.

Ce puteţi face? Beţi multă apă sau sucuri naturale şi mâncaţi fructe, legume, cereale. Mişcarea  la fel ca şi tratamentele prescrise de medic au un rol important în combaterea constipaţiei. Dacă ştiţi că printre medicamentele pe care le luaţi sunt şi unele care cauzează constipaţie, apelaţi la sfatul medicului curant. 

Incontinenţa urinară
Ce se întâmplă? Incontinenţa urinară este relativ frecventă la persoanele de vârsta a treia. La această problemă pot contribui, printre altele, obezitatea şi constipaţia. Inclusiv menopauza şi prostata mărită se asociază cu incontinenţa urinară. 

Ce puteţi face? Urinaţi mai des, chiar dacă vi se pare că nu aveţi nevoie. Scăpaţi de surplusul de kilograme. Renunţaţi la fumat. Exerciţiile Kegel (care întăresc musculatura pelviană) ajută într-o măsură considerabilă la controlul incontinenţei. Cel mai simplu exerciţiu pentru a întări musculatura pelviană: strângeţi muşchii pelvisului ca şi cum aţi vrea să întrerupeţi jetul de urină în timpul micţiunii. Pentru a obţine efectul dorit, încercaţi să faceţi 30 de astfel de exerciţii pe zi, în trei serii. Dacă acest tratament nu dă roade, cereţi medicului un tratament în acest sens.

Memoria
Ce se întâmplă? Memoria începe să scadă pe măsură ce trec anii. Motivul? Numărul neuronilor se reduce. Din această cauză, este nevoie de timp mai mult pentru a reţine nume sau lucruri noi. 

Ce puteţi face? Mişcarea şi dieta sănătoasă sunt esenţiale chiar şi pentru memorie nu doar pentru organele interne. De asemenea, încercaţi să vă păstraţi creierul tânăr citind mult, rezolvând rebusuri sau integrame care solicită memoria şi rămânând activ social. Dacă dumneavoastră sau membrii familiei remarcă faptul că suferiţi de pierderi de memorie, este obligatoriu să mergeţi la un medic. Întrucât poate fi semnul unor afecţiuni severe (sindromul Alzheimer, Parkinson etc.).

Ochi şi urechi
Ce se întâmplă? Din cauza vârstei, ochii nu mai au capacitatea de a produce lacrimi, retina se subţiază. Din această cauză, este din ce în ce mai dificilă vederea de-aproape. Un alt efect al îmbătrânirii ochilor este dificultatea de a vă adapta la diferenţele de lumină. Şi auzul este din ce în ce mai afectat. Este posibil să nu mai auziţi sunetele de frecvenţă înaltă sau o discuţie între mai multe persoane aflate într-o încăpere.

Ce puteţi face ? Faceţi controale periodice, pentru evaluarea acuităţii vizuale şi auditive. Dacă medicul vă recomandă ochelari sau proteze auditive, utilizaţi-le. Pentru a preveni tulburările oftalmologice, purtaţi ochelari de soare. Dacă sunteţi obligat să staţi în preajma unor utilaje ce provoacă zgomote puternice, purtaţi căşti. 

Dantura
Ce se întâmplă? Mai puţină salivă. Gingiile se retrag, lăsând dinţii dezgoliţi. Sunt două dintre simptomele bătrâneţii. Deoarece cantitatea de salivă care să spele bacteriile este din ce în ce mai mică, creşte riscul de infecţii şi de carii. De asemenea, dinţii devin din ce în ce mai închişi la culoare şi mult mai fragili.

Ce puteţi face? Spălaţi-vă pe dinţi de cel puţin două ori pe zi şi curăţaţi-vă spaţiul interdental cu aţă dentară, zilnic. Pentru a fi siguri că nu există carii nevăzute, efectuaţi o dată la şase luni o vizită la medicul stomatolog.

Pielea
Ce se întâmplă? Cu vârsta, pielea se subţiază, îşi pierde elasticitatea şi devine din ce în ce mai sensibilă. Veţi observa că vă zgâriaţi mai des decât înainte. Şi că frecvent rămân cicatrice. Micşorarea cantităţii de sebum secretate de piele favorizează apariţia ridurilor şi deshidratarea pielii. Tot din cauza vârstei apar petele specifice.

Ce puteţi face? Faceţi baie cu apă caldă, nu fierbinte. Folosiţi după fiecare îmbăiere uleiuri sau lapte de corp pentru a hidrata pielea. Pentru a evita afecţiunile pielii, folosiţi cremă cu filtru mare de protecţie UV, dar şi haine corespunzătoare. Renunţaţi la fumat, deoarece acest viciu contribuie la deteriorarea pielii şi apariţia ridurilor.

Greutatea
Ce se întâmplă? Greutatea nu era o problemă pentru dumnevoastră până în urmă cu câţiva ani. Însă mai nou kilogramele se adună şi este din ce în ce mai greu să scăpaţi de ele. Masa musculară este înlocuită cu grăsime.

Ce puteţi face? Aveţi grijă la cantitatea de hrană consumată zilnic. Soluţia: mâncaţi mai puţin, ca să nu vă îngrăşaţi. Alocaţi mai multe ore exerciţiilor fizice. 

Viaţa sexuală
Ce se întâmplă? Din cauza vârstei, nevoile şi performanţele sexuale scad vertiginos. O cauză poate fi o anumită medicaţie. În cazul femeilor, înaintarea în vârstă coincide cu o scădere a lubrifierii vaginului, ceea ce poate face ca sexul să fie chiar neplăcut. La bărbaţi, desele episoade de impotenţă pot deveni îngrijorătoare. Sunt frecvente cazurile când un bărbat peste 55 de ani dă semne că are nevoie de mai mult timp pentru erecţie. Mai mult, actul sexual nu-i mai oferă satisfacţia de altădată.

Ce puteţi face? Nu ezitaţi şi nu vă jenaţi să spuneţi medicului curant problemele pe care le întâmpinaţi. S-ar putea ca medicul să vă recomande o cremă cu estrogen pentru vaginul uscat sau medicamente contra disfuncţiilor erectile.

×