x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bilă sau balon în vasele creierului

Bilă sau balon în vasele creierului

de Florin Condurateanu    |    11 Mar 2011   •   18:39
Bilă sau balon în vasele creierului

155929-brain.jpgAşa le e soarta. Unii oameni se nasc cu pereţii vaselor din creier şubrede. Şi acolo unde pereţi vaselor au rezistenţă scăzută apare o umflătură, o găluşcă ieşită din peretele vasului. Pericolul este să se spargă această gâlmă precum la cauciucul maşinii. Şi dacă pe şosea are loc o pană pentru şofer, în cazul anevrismului se declanşează o hemora­gie în creier.

Orice anevrism descope­rit tr­ebuie operat. Umflătura din pe­re­tele va­sului cerebral trebuie anulată fie prin chi­rurgie cu bisturiul, fie prin in­tervenţii cu o sondă, un cateter care mon­tează un balonaş sau o bilă mică. Prin aceste in­ter­venţii mortalitatea în ane­vrismele cu hemoragie s-a dimi­nuat de la 70% la 3%. Chirurgia des­chi­de creierul şi pune agrafe pe gâtul um­flă­turii, izolează cu agrafe baza um­flă­turii şi găluşca se scoa­te astfel din circui­tul sângelui în creier. Dar mai există metode care nu uti­l­iz­ează bisturiul, ci catetere, un fel de son­de introduse în vase. Cu ajutorul ca­te­terului se plasează o biluţă la ră­dă­ci­na umflăturii şi bila opreşte sângele să mai intre în găluşcă, de fapt, astupă gâ­tul găluştii.

Sau când cateterul ajunge în dreptul anevrismului, se umflă un ba­lo­naş aflat la vârful cateterului. Acest ba­lonaş astupă gâtul umflăturii. Se mai poa­te utiliza şi un tratament cu medicamente. Bolnavul se ţine în repaus şi i se ad­ministrează me­dicamente împotriva ede­mului, adică împotriva acumulării de apă în ţesuturile creierului. Apoi, se dau medicamente împotriva durerilor. Se trece, apoi, la medicamente care să fa­ciliteze for­marea cheagului de apă­ra­re, care să oprească sângerarea.

Se ad­mi­nis­trează şi medicamente blocante de calciu, care îm­piedică spasmul ar­te­re­lor pentru a salva zonele de creier doar adormite de hemoragie. Adormite şi nu moarte. Dar aceste metode cu me­di­camente com­portă şi riscuri: să nu se dozeze bine medicamentele şi să apa­ră prea multe cheaguri care să blo­che­ze alimentarea inimii sau a creierului ce su­feră un accident vascular cerebral. Anevrismul se poate şi scleroza prin bombardare cu acel instrument nu­mit gamma knife, adică umflătura din peretele vasului este bombardată cu raze multiple.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei