x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bolile de inima se afla sub observatie

Bolile de inima se afla sub observatie

20 Feb 2005   •   00:00

In premiera, Grupul de Lucru pentru Hipertensiunea Arteriala al Societatii Romane de Cardiologie a initiat un studiu pentru identificarea cardiacilor din Romania.


ANDRADA FLORIA

INEDIT. Analizele efectuate la domiciliu de catre medici vor fi gratuite pentru populatie
Aproximativ 2.000-2.500 de oameni din intreaga tara vor fi subiectii studiului aflat sub patronajul Ministerului Sanatatii si sprijinit financiar de Compania Servier. Principalul obiectiv al studiului il reprezinta depistarea, la populatia de peste 18 ani, a hipertensiunii arteriale (HTA), dar si a altor afectiuni, care, singure sau impreuna cu HTA, cresc riscul de aparitie a unei serii de complicatii, cum ar fi insuficienta cardiaca, accidentul vascular sau infarctul.

METODOLOGIE. Modul de operare al acestui studiu este putin diferit fata de celelalte realizate pana acum in Romania. Selectarea subiectilor s-a facut cu ajutorul Serviciului de Evidenta a Populatiei, respectandu-se insa regulile de confidentialitate. Singurele date cunoscute de Grupul de Lucru sunt varsta, sexul si adresa individului. Solutia a fost aceea de a trimite la fiecare adresa stabilita cate un plic ce poarta antetul Ministerului Sanatatii si al Societatii Romane de Cardiologie. In loc de destinatar va fi trecuta adresa si se vor preciza exact datele persoanei cautate, de exemplu: persoana feminina de 37 de ani. "Cine primeste un astfel de plic este rugat sa il deschida, pentru a vedea care dintre membrii familiei corespunde descrierii, iar pe acea persoana o rugam insistent sa se pregateasca pentru vizita uneia dintre asistentele noastre in urmatoarele zile", a declarat prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Grupului de Lucru pentru HTA. Asistenta se va legitima, va avea pe ecuson aceleasi inscriptionari cu cele care se gasesc pe plic. Ea va discuta cu persoana cautata pe baza unui chestionar. Apoi ii va masura tensiunea si ii va recolta analizele. "Un lucru extrem de important este cooperarea. Ceea ce vrem noi este sa urmarim bolnavii in continuare, sa observam modificarile de rezultate si de analize pe o perioada de minimum cinci ani", a concluzionat prof. dr. Maria Dorobantu.

REZULTATE
Teritoriul tarii a fost impartit in 10 zone mari. In etapa de inceput vor fi studiati subiectii din partea de sud a tarii, apoi cei din centru si vest. In ultima etapa, vor fi urmariti cei din nordul si estul tarii. Rezultatele preliminarii vor fi facute publice in cadrul celei de-a cincea Conferinte Nationale de Hipertensiune Arteriala, care va avea loc in perioada 16-20 aprilie la Poiana Brasov, iar rezultatele finale se vor obtine catre sfarsitul anului. In plus, datele obtinute si rezultatul vor fi comunicate atat persoanei, cat si medicului sau de familie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă