x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bombardati cu minciuni

Bombardati cu minciuni

09 Mar 2005   •   00:00

Un studiu realizat in Statele Unite arata ca, in medie, adultii mint de doua ori pe zi.

Studiul se bazeaza pe un set de intrebari de autoevaluare. Subiectii au fost invitati sa noteze timp de o saptamana intr-un jurnal personal toate minciunile, indicand daca acestea au fost descoperite. Raspunsurile arata o medie de doua minciuni zilnic. Trebuie precizat insa ca si acest rezultat se apropie doar de adevar, deoarece este binecunoscuta tendinta repondentilor de a ocoli realitatea.

ADULTUL. Potrivit psihologului social francez Claudine Biland, inceputul unei relatii de dragoste este "plina" de minciuni. Intr-o asemenea etapa, exista mai mult ca oricand dorinta de a etala persoanei iubite o imagine de sine formidabila.

S-ar putea crede ca in cuplu se minte mai putin. Nu! Dar, psihologul Claudine Biland este de parere ca in cuplul in care nu exista minciuna nu exista viitor. Cu precizare ca pericolul ia proportii cand minciuna tainuieste adevaruri majore, grave, care-l pot antrena pe celalalt partener intr-o poveste delicata, nedorita. Persoana care minte intr-un cuplu poate recurge la acest mijloc si din teama de a nu-si pierde partenerul. Este o cale de mentinere a relatiei.

COPILARIE. In legatura cu inceputul minciunii, psihologul Claudine Biland este convins ca acesta tine de copilarie. Intr-un fel copilul se amuza, testeaza capacitatea parintilor de a descoperi minciuna. Copiii devin autori ai unor mici comedii, ai unor "piese de teatru". Claudine Biland este autoarea unei lucrari intitulate "Psihologia mincinosului". Unul dintre obiectivele lucrarii il reprezinta modul in care putem distinge minciuna de adevar. Se pare ca lucrarea e cu atat mai necesara, cu cat, potrivit psihologului Claudine Biland, nici nu ne dam seama ca suntem bombardati cu minciuni. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă