Sunt multi chirurgi care sustin cu voce apasata cum ca, atunci cand vezica biliara a fabricat pietre, calculii trebuie scosi cu vezica cu tot. Fiindca nu e bine sa lasi cariera producatoare de pietre sa-si vada in liniste de treaba. Gastroenterologii sunt de acord si ei cu indepartarea vezicii biliare cu pietre. Ei sunt de parere ca o vezica cu rateuri, dar fara calculi, e cazul sa fie tratata cu medicamente. Se utilizeaza medicamente in stare a regla functionarea vezicii, capabile sa calmeze contractiile vezicii biliare, daca ele sunt prea energice, sau medicamente care sa activeze miscarile vezicii, daca ele sunt prea lente. In cazul existentei pietrelor in vezica exista unele medicamente care dizolva calculii, dar numai daca acestia sunt mici si puri din punct de vedere al compozitiei
Ne explica profesorul doctor Nicolae Iordache, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenta "Sfantul Ioan" din Bucuresti, care sunt neplacerile provocate de calculi in vezica biliara. Pietrele blocheaza evacuarea secretiei biliare si se declanseaza colica biliara. Bila stagneaza la nivelul arborelui biliar, dar si in canalele ficatului, aparand icterul mecanic. Din cauza pietrelor se irita si conducta de scurgere a bilei. Barajul impiedica sa se scurga si secretiile pancreasului, ele se reintorc in pancreas si il canibalizeaza, il devoreaza.
Calculii intepeniti ca un dop opresc eliminarea bilei, ea se strange in vezica si se umfla ca o minge de tenis. Aceasta zestre se suprainfecteaza in vezica (colecist), instalandu-se colecistita. Se infecteaza nu numai secretia, ci si peretii vezicii. Cancerul de vezica apare in proportie mai mare la cei cu pietre. Indepartarea vezicii biliare se executa mai ales prin laparoscopie, prin interventie minim invaziva. Laparoscopul are, pe langa acea camera video, si niste tubusoare prin care se actioneaza cu pense si alte instrumente fine. Asa se taie vezica prin electrocoagulare.