x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cand dormi pe usa de la debara

Cand dormi pe usa de la debara

28 Ian 2005   •   00:00

Multe exagerari sunt continute in unele mituri medicale prezente in cunoasterea populatiei. Profesor doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de chirurgie si ortopedie pediatrica de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", darama unele prejudecati in legatura cu suferintele coloanei vertebrale atinsa de deformatii.


Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

Profesorul sustine ca scolioza nu se face ca urmare a proastei pozitii in banca, ea este programata genetic la unii oameni, iar la fete se intalneste mai des si e favorizata la pubertate de hormonii feminini, care relaxeaza musculatura si coloana deviata de la axul normal. Exista si pozitii vicioase, dar ele nu inseamna boala cifotica sau boala scoliotica. Este o exagerare sa se recomande inotul ca solutie de vindecare a scoliozei si cifozei, inotul este bun pentru intarirea tonusului muscular, dar nu rezolva scolioza si cifoza.

O alta idee preconceputa este dormitul pe pat tare, unii isi culca copiii cu coloana deviata pe usa de la debara scoasa din tatani si pusa pe pat. Totul este o aiureala, fiindca forma S pe care a luat-o coloana se pastreaza si pe patul tare. Practica de a pune coada de la matura intre coate pentru a tine spatele drept este iarasi o exagerare. Statul cocosat, incovoiat sunt obisnuinte rele care s-au intiparit pe scoarta ca un automatism ce trebuie dezradacinat din creier. Cand coloana are deviatii intre 0 si 25 de grade se recomanda gimnastica medicala, cand deviatia este mai mare, intre 25 si 45 de grade, se combina purtarea corsetului cu gimnastica, iar cand deviatia coloanei este peste 45 de grade, singura solutie este interventia chirurgicala. Statul stramb chinuie si celelalte organe, apar tulburari cardiace, de respiratie si hepatice. Impotriva tinutei inestetice trebuie luptat prin autocontrol. Cand medicii au constatat ca nu e boala, adica nu e scolioza sau cifoza, autocontrolul ii face pe multi sa-si indrepte spatele intr-o pozitie frumoasa.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă