Profesorul Andrei Firica, presedintele Societatii Romane de Ortopedie si seful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul Colentina, spune ca entorsa inseamna o leziune in care suferinta se afla doar in mansonul tesuturilor moi (muschi, ligamente, capsula si partea sinoviala) care invelesc articulatia, dar suprafetele osoase raman in pozitia fireasca, ele calca normal os pe os.
Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU
Cand, in urma socului, rupturile tesuturilor moi sunt mai mari, suprafetele osoase se deplaseaza.
In cazul subluxatiei, aceasta deplasare este foarte mica. In luxatia mai serioasa, unul dintre capetele osoase din articulatie pleaca si nu mai este in contact cu celalalt os. In rupturile mari de tesuturi pot fi afectati si nervii, si vasele.
In randul populatiei umbla de zor zicerea ca, daca omul poate sa mearga, nu este vorba despre o fractura si nu trebuie consultat medicul. Din pacate, prin neglijenta, rupturile tesuturilor ce inconjoara articulatia se maresc si suferintele vaselor si nervilor cresc. In entorsa usoara care este insotita de ceva durere si o oarecare umflare a gleznei sunt solutii chiar usoare. Compresa cu apa rece sau gheata si doua-trei pastile de antiinflamatoare rezolva foarte bine necazul.
Dar atentie!, ne avertizeaza profesorul doctor Andrei Firica. Daca durerea este foarte mare, glezna s-a umflat rau, nu-i de glumit. Este vorba de o entorsa importanta si solutia este imobilizarea in ghips pentru a se cicatriza rupturile tesuturilor.
Citește pe Antena3.ro