x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cand sangele zace in plamani

Cand sangele zace in plamani

02 Iul 2004   •   00:00

Am scris despre respiratia grea, despre naduf, cum numeste poporul circulatia anevoioasa a aerului in piept, in timp ce medicii denumesc dificultatile in respiratie dispnee.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Greutatea in respiratie inseamna afectiuni acute, aparute din senin ca un trasnet, precum perforarea pleurei, emboliile, cheagurile pornite pe vasele pulmonare. Dar si o serie de boli care castiga teren pas cu pas, care se cronicizeaza, duc in final la naduf, la dispnee. Vezi uneori un om care abia urca trei etaje, apoi boala ii piperniceste respiratia incat nu mai e in stare decat sa urce cu chin o treapta de scara, iar blestemul avanseaza incat bietul suferind trebuie sa fie ajutat si sa-si puna haina pe el.

Bronsita cronica obstructiva, aparuta mai ales la marii fumatori, scade dramatic, progresiv capacitatea de ventilatie a plamanilor. Apare alteori o fibroza interstitiala difuza, adica tesutul nu mai este elastic, se fibrozeaza, devine rigid si respiratia devine tot mai anevoioasa.

Conferentiar doctor Constantin Marica, sef de sectie la Institutul National de Pneumologie "Nasta", spune ca la cele mai mici deficiente de respiratie bolnavul trebuie sa ceara consultul medicului, singurul care poate deosebi, de exemplu, bronsita cronica obstructiva, instalata in timp de episodul acut, de criza de astm alergic, care il trezeste pe om noaptea cu senzatia de sufocare, parca n-ar avea aer. Si cancerul cu tumori astupand bronhiile, dar si TBC-ul in forme terminale, cu caverne multe produc grave deficiente de respiratie. In afara de cauzele venind din aparatul respirator, si alte motive de natura cardiaca impiedica o respiratie normala. In insuficienta cardiaca pompa numita inima devine ineficienta, nu mai absoarbe sangele din plamani, acesta stagneaza plamani si respiratia e grea. Dispneea in acest caz apare la efort, dar prin avansarea insuficientei cardiace, respiratia devine grea chiar si in stare de repaus.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă