Tampoanele vaginale concepute spre a simplifica viaţa femeilor, mai ales în vancanţă, pot fi la originea unei boli rare, dar extrem de gravă: sindromul şocului toxic.
Sindromul şocului toxic afectează în principal femeile tinere care folosesc tampoane vaginale. După 1970, adică după apariţia acestui tip de tampoane, s-a înregistrat un număr mai mare de femei cu sindromul şocului toxic. Nu s-a demonstrat exact de ce acest sindrom este mai frecvent în cazul tinerelor. Dar la acestea s-au descoperit, în vagin şi colul uterin, suşele unei bacterii, respectiv Staphylococcus aureus (stafilococul auriu). În anumite condiţii, mecanice sau chimice, favorizate de tampoanele vaginale, germenul colonizează vaginul şi produce toxine într-o cantitate foarte mare. Toxinele invadează organismul ca o otravă: pătrund prin circuitul sanguin ca urmare a unei leziuni a mucoasei sau prin uter.
Simptomele sunt pentru multe femei similare celor ale unei gripe severe. Mai trebuie precizat că simptomele nu se manifestă la fel la toate femeile. Totuşi, patru simptome sunt capitale pentru acest diagnostic: febră între 39 de grade şi 40,5 grade, scăderea tensiunii arteriale, erupţie cutanată (eritrodermie), asemănătoare arsurilor solare, cu descuamare. La care se adaugă o afectare a altor organe. De exemplu, tubul digestiv. Şi, în această situaţie, apar stare de vomă, diaree apoasă şi severă. Sau se localizează la nivelul mucoaselor, faringelui, ochiului... Sau este depistat la nivelul sistemului nervos central, fiind însoţit de stare de confuzie, slăbirea vederii...
A TRATA ŞI A PREVENI
O suspiciune de şoc este suficientă pentru ca femeia să se prezinte la camera de urgenţă, etapa următoare fiind spitalizarea imediată pentru un tratament intensiv. Tamponul va fi îndepărtat şi pacientei i se vor administra perfuzii, pentru a diminua efectele şocului, având în vedere că acţiunea stafilococului este comparabilă cu cea a unei otrave. De asemenea, pacienta va fi tratată cu antibiotice din clasa peniciline.
Tampoanele sunt contraindicate cel puţin patru luni după o asemenea infecţie severă, pentru a preveni recidivele. Specialiştii ne sfătuiesc că este mult mai prudent să evităm folosirea tampoanelor vaginale şi să apelăm la ele foarte rar, în situaţii excepţionale. Ei mai recomandă alternarea tampoanelor vaginale cu tampoanele absorbante. Şi, atenţie, să nu stăm mai mult de 8 ore cu un tampon, ci să îl schimbă din patru în patru ore.
Experţii noştri
Prof. dr Nicolae Calomfirescu
şeful Secţiei Urologie, doctor în Medicină, Spitalul Militar "Prof. Dimitrie Gerota"
Dr Vasile Benea
medic primar, cercetător ştiinţific, Clinica Dermato-Venerice "Prof. dr Scarlat Longhin"
Conf. dr Daniel Popescu
medic primar Obstetrică-Ginecologie, directorul Policlinicii "Şerban Vodă"
Citește pe Antena3.ro