x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cartofii sunt buni, dar ingrasa

Cartofii sunt buni, dar ingrasa

12 Mar 2004   •   00:00

Alimentele rafinate - dulciuri, cereale, snacks, precum si bauturile acidulate, care sunt sursa principala de calorii, sunt banuite ca sporesc riscurile de a ne provoca boli cardiovasculare si diabet.

Cercetatorii de la Facultatea de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Harvard sunt convinsi ca au identificat unul dintre mecanismele prin care alimentele rafinate ar fi periculoase pentru sanatate. Alimentele aflate in vizorul cercetatorilor sunt painea, produsele de patiserie, orezul alb, prajiturile, cerealele consumate la micul dejun, tip corn flakes, grau si orez marmorat, snacks si toate bauturile acidulate.

Atentie, la aceasta lunga lista, cercetatorii au mai adaugat inca unul consumat de noi in mod frecvent. Este vorba de cartofi, indiferent de modul in care sunt preparati.

HORMONI. Aceste alimente diminueaza nivelul adiponectinei, un hormon secretat de tesutul adipos, care moduleaza sensibilitatea altui hormon, respectiv insulina. Cand nivelul adiponectinei este ridicat, este necesara o cantitate redusa de insulina pentru captarea zaharului din sange. In schimb, cand nivelul adiponectinei este redus, celulele incep sa devina rezistente la insulina. Persoanele obeze si cele suferinde de diabet de tip 2 prezinta valori scazute ale adiponectinei.

STUDIU. Doctorul Tobias Pischon este autorul unui studiu preliminar realizat pe 532 de persoane, al caror nivel al adiponectinei variaza in functie de consumul de alcool, grasimi si glucide (dulciuri). Alcoolul in doze moderate a determinat ridicarea nivelului adiponectinei, in timp ce excesul de alcool a provocat o scadere a prezentei acestui hormon. Consumul de grasimi este, de asemenea, asociat nivelului crescut al adiponectinei. In ceea ce priveste dulciurile, in special zaharul, fenomenul este invers. Aceste rezultate i-au determinat pe cercetatorii de la Harvard de a emite o ipoteza care nu ar trebui ignorata. Alimentele cu un grad inalt de rafinare industriala pot creste riscurile rezistentei insulinei si in consecinta a obezitatii, diabetului si bolilor cardiovasculare.
( MAGDA MARINCOVICI )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă adiponectinei