Alimentele rafinate - dulciuri, cereale, snacks, precum si bauturile acidulate, care sunt sursa principala de calorii, sunt banuite ca sporesc riscurile de a ne provoca boli cardiovasculare si diabet.
Cercetatorii de la Facultatea de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Harvard sunt convinsi ca au identificat unul dintre mecanismele prin care alimentele rafinate ar fi periculoase pentru sanatate. Alimentele aflate in vizorul cercetatorilor sunt painea, produsele de patiserie, orezul alb, prajiturile, cerealele consumate la micul dejun, tip corn flakes, grau si orez marmorat, snacks si toate bauturile acidulate.Atentie, la aceasta lunga lista, cercetatorii au mai adaugat inca unul consumat de noi in mod frecvent. Este vorba de cartofi, indiferent de modul in care sunt preparati.
HORMONI. Aceste alimente diminueaza nivelul adiponectinei, un hormon secretat de tesutul adipos, care moduleaza sensibilitatea altui hormon, respectiv insulina. Cand nivelul adiponectinei este ridicat, este necesara o cantitate redusa de insulina pentru captarea zaharului din sange. In schimb, cand nivelul adiponectinei este redus, celulele incep sa devina rezistente la insulina. Persoanele obeze si cele suferinde de diabet de tip 2 prezinta valori scazute ale adiponectinei.
STUDIU. Doctorul Tobias
Pischon este autorul
unui studiu preliminar realizat
pe 532 de persoane, al
caror nivel al adiponectinei
variaza in functie de consumul
de alcool, grasimi si
glucide (dulciuri). Alcoolul in
doze moderate a determinat
ridicarea nivelului adiponectinei,
in timp ce excesul de
alcool a provocat o scadere a
prezentei acestui hormon.
Consumul de grasimi este,
de asemenea, asociat nivelului
crescut al adiponectinei.
In ceea ce priveste dulciurile,
in special zaharul, fenomenul
este invers. Aceste rezultate
i-au determinat pe
cercetatorii de la Harvard de
a emite o ipoteza care nu ar
trebui ignorata. Alimentele
cu un grad inalt de rafinare
industriala pot creste riscurile
rezistentei insulinei si
in consecinta a obezitatii,
diabetului si bolilor cardiovasculare.
( MAGDA MARINCOVICI
)