Mancarea de Paste, bazata pe carne de miel, este foarte greu de digerat, la fel si alcoolul in exces, de aceea "sa nu se sara calul, pentru a nu ajunge de la bal la spital", consumul sa fie esalonat, in portii mici, alternand cu salate de sezon, fructe si miscare, recomanda dr. Menci.
Cunoscut sub numele de Dr. Menci, Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, ca pentru alimentatia din perioada sarbatorilor Pascale exista indicatii speciale, mai ales in cazul celor care au tinut post.
"Recomandarea cu mancarea foarte greu de digerat din perioada Pastilor trebuie sa se faca treptat. De aceea, in cele trei zile de sarbatoare, consumul va fi esalonat. Nu trebuie sa asociem toate mancarurile grele, caracteristice sarbatorii de Pasti la o masa. Nu este recomandat sa amestecam la aceeasi masa drob, ciorba si friptura de miel, stufat si cozonac, chiar daca aceasta dureaza cinci ore", a mai spus dr Menci.
El spune ca masa de Paste ar trebui sa inceapa cu niste salate care prepara sistemul gastro-intestinal, sucurile gastrice pentru a putea primi mancaruile grele.
"Putem incepe masa cu salata de salata, de cruditati sau specifice anotimpului, adica de urzici, leurda, papadie. Acestea sunt foarte sanatoase avand efecte detoxifiante foarte puternice. Apoi sa ne rezervam o portie de drob, dupa care facem o pauza de o ora in care bem ceai sau alta bautura nealcolica si ne plimbam, facem miscare. Dupa o ora mancam un alt fel, de exemplu friptura la care asociem legume la gratar", a adaugat Mencinicopschi.
El a criticat obiceiul, mai nou al oamenilor, de a manca in noaptea de Inviere dupa ce vin de la Biserica.
"In traditia crestina masa de Paste incepea a doua zi dupa ce erau sfintite bucatele si nu noaptea. Nu ar trebui sa mancam noaptea pentru ca organismul noaptea trebuie sa faca altceva, sa se detoxifice. Mancatul noaptea este nociv, la fel si stropirea mancarurilor grase cu alcool. Acestea pot crea disconfort gastrointestinal, mergand pana la pancreatita grava, care este o urgenta medicala", a mai spus, directorul ICA.
Apoi, potrivit dr Menci, primirea Invierii in stare de ebrietate nu onoreaza pe nimeni. "Sa fim foarte atenti cu consuml de alcool, pentru ca in combinatie cu alimentele traditionale din carne de miel si cu cozonacul pot crea reale probleme de sanataate. Apoi, privind latura spirituala, nu cred ca primirea Luminii Sfinte in stare de ebrietate onoreaza pe cineva", a adaugat dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Exista insa alimente mult mai usoar de digerat decat cele din carne de miel, iar acesta sunt cele pe baza de carne de curcan.
"Exista meniuri in care mielul poate fi inlocuit cu carne de curcan bine preparat sau peste, cel mai vechi simbol al crestinismului. Pentru a ne simti confortabil sa fim mai moderati si sa respectam cateva indicatii care ne vor da satifactia unui Paste fericit. De asemenea, sa avem grija ca si apa poate sa ne faca rau, de aceea nu se bea in timpul mesei, un consum prea mare ar putea sa inrautateasca digestia. Pentru a evita problemele digestive, este bine ca orice om sa aiba in casa suplimente alimentare cu enzime digestive cu saruri biliare sau fructe cum ar fi ananans crud si kiwi care contin enzime care usureaza digestia. Inca un sfat, si cei care nu au tinut post trebuie sa fie prudenti, pentru ca, de sarbatori se cam sare calul si ajungem de la bal la spital", a mai spus dr Menci.