x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chirurgie ORL fara sange

Chirurgie ORL fara sange

05 Iul 2004   •   00:00

A fost o vreme in care oamenii aduceau un repros chirurgiei ORL, si anume ca e cam sangeroasa. A urmat o etapa in care a tasnit in prim-plan laserul, instrument civilizat, folosit in operatiile din zona nasului, gatului si urechilor.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Am asistat la o interventie facuta cu laser de profesorul Dorin Sarafoleanu, seful Clinicii ORL din Spitalul "Sfanta Maria". Un barbat era chinuit de o pielita aparuta tam-nisam in nas, care-l impiedica sa respire. Profesorul Dorin Sarafoleanu tinea in mana un fel de stilou, apasa pe un buton si raza laser patrundea in nasul suferindului, un mic bazait al fasciculului luminos si pielita ce sufoca respiratia a fost topita. Din nara bolnavului a iesit un firicel de fum de parca era Zmeul Zmeilor si barbatul a regasit imediat respiratia eliberata de obstacol, plecand imediat acasa cu tramvaiul.

Acum o alta tehnica se alatura laserului in modernele interventii chirurgicale ORL: endoscopie terapeutica. Si in ORL, endoscopia nu s-a rezumat sa fie doar mijloc de investigatie, ci a devenit si metoda de tratament. Endoscopia ca terapie se practica deja in gastroenterologie, cu endoscopul se cauterizeaza varicele esofagiene oprind hemoragiile in cirozele avansate, se scot polipii etc. Acum, endoscopia terapeutica a patruns si in ORL. O pune in aplicare si fiul profesorului Dorin Sarafoleanu, lectorul universitar Codrut Sarafoleanu, continuator al performantei medicale in familie. Astfel, cu endoscopul nu numai ca se vizualizeaza perfect detaliile anatomice pentru o corecta stabilire a diagnosticului in ORL, dar se intreprinde si acea chirurgie care lasa functionarea organului fara o sangerare abundenta. Se evita compresele, fesele, chirurgia aceasta in ORL este "de o zi" si nu necesita o lunga internare a pacientului. Cu endoscopia terapeutica se intervine in sinuzite, rinite, in operarea polipilor, a unor tumori din nas, din faringe sau laringe. Aceasta tehnica moderna a avansat intr-atat incat cu endoscopul se fac acum operatii si la baza craniului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă