x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cînd e cald, vai de picioare!

Cînd e cald, vai de picioare!

de Steluta Indrei    |    22 Iul 2008   •   00:00

Picioarele suferă vara din cauza căldurii, transpiraţiei şi încălţămintei nepotrivite. Şlapii cu baretă între degete, la mare modă în sezonul estival, nu sînt deloc comozi pentru picioare.



Picioarele suferă vara din cauza căldurii, transpiraţiei şi încălţămintei nepotrivite. Şlapii cu baretă între degete, la mare modă în sezonul estival, nu sînt deloc comozi pentru picioare. Şlapii sînt buni pentru plajă, dar nu şi pentru mers mai mult de o jumătate de oră. Acest tip de încălţăminte poate irita pielea dintre degete, ducînd la apariţia unor băşicuţe sau bătături. Aceste răni trebuie protejate cu un pansament şi dezinfectate frecvent cu apă oxigenată. În lipsa acestor măsuri de igienă, rănile se pot infecta uşor. Nici încălţămintea fără barete la spate (papucii) nu este prea comodă, pentru că produce microtraumatisme la nivelul piciorului. Aceasta pentru că papucul loveşte talpa la fiecare pas. În timp, frecările repetate cu călcîiul duc la îngroşarea pielii şi apariţia bătăturilor.

Mare atenţie trebuie avută la alegerea măsurii potrivite a încălţămintei. Vara, picioarele se umflă frecvent, motiv pentru care este bine să alegem sandale lejere, eventual cu o jumătate de număr mai mare. Astfel trebuie să procedeze mai ales persoanele în vîrstă şi gravidele, care pot avea modificări ale dimensiunii piciorului.

Încălţămintea de zi cu zi trebuie să fie din piele moale sau din bumbac, să aibă talpa flexibilă, să nu comprime degetele, să confere stabilitate piciorului, iar tocul să nu depăşească 4-5 cm. Medicul primar ortoped Gheorghe Popescu, şeful secţiei Ortopedie I de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, spune că durerile de picioare, bătăturile, monturile, degetele în ciocan (halus valgus), deformarea boltei plantare, sindromul picioarelor grele, tulburările de circulaţie se numără printre necazurile provocate de încălţămintea incomodă. Femeile care poartă o viaţă întreagă pantofi cu toc înalt sau/şi cu vîrf ascuţit scapă rareori de aceste probleme.

"Piciorul nostru conţine 26 de oase, 33 de articulaţii, 107 ligamente şi 19 muşchi. Un calcul simplu ne arată că un sfert din numărul oaselor din corpul uman se regăseşte la nivelul picioarelor. Ele sînt unele dintre cele mai solicitate părţi ale corpului", spune dr Gheorghe Popescu. Picioarele ne susţin zilnic greutatea corporală. Sînt suprasolicitate cînd stăm ore întregi în picioare, cînd mergem timp îndelungat, cînd purtăm greutăţi, cînd facem exerciţii fizice. Pantofii sport de calitate sînt cei mai comozi pentru că respectă arhitectura piciorului. Acest tip de încălţăminte susţine arcurile sau bolţile fiziologice ale piciorului şi menţine stabilitatea gleznei şi a articulaţiilor mici.

×
Subiecte în articol: ortopedie