x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ciorba de burta Scandia

Ciorba de burta Scandia

de Cristina Andreea Calin    |    10 Ian 2007   •   00:00
Ciorba de burta Scandia

Ciorba de burta nu e recomandat a fi consumata frecvent in special de suferinzi si de copii, din cauza gra-similor saturate, a proteinelor cu valoare biologica medie si a afectarii metabolismului azotat.

CE BEM, CE MANCAM
Ciorba de burta Scandia se incadreaza in retetarul traditional al acestui preparat, continand: supa de oase de vita, burta de vita 40%, morcovi, telina, smantana, gogosar, faina alba de grau, amidon din porumb, otet, oua, sare iodata, ardei rosu, usturoi, condimente.
Este neclar motivul pentru care, dupa enumerarea ingredientelor, mai apare o alta specificatie "Contine: faina alba de grau, smantana, telina".

Continuand cu explicarea etichetei ciorbei de burta Scandia, specialistul nostru, profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, ne spune ca este un produs traditional romanesc pe baza de supa de oase si burta de vita sterilizat. Produsul beneficiaza si de o eticheta nutritionala, din care reiese o densitate energetica de 116 Kcal/485 Kj la 100 de grame. Proteinele sunt in cantitate de 9 grame, glucidele - 3 grame, lipidele - 7,5 grame, tot la 100 de grame de produs.

Din punct de vedere nutritional, produsul nu este recomandat bolnavilor de hiperuricemie (guta), cardiovascularilor, bolnavilor de cancer, hepaticilor, bolnavilor de afectiuni renale si celor cu anumite intolerante digestive la componentele produsului, ne spune profesorul Mencinicopschi. De asemenea, ciorba de burta nu este indicata copiilor.
Recomandarile de mai sus se bazeaza pe faptul ca supa de oase contine o serie de nutrienti care ingreuneaza metabolismul azotului, proteine cu valoare biologica medie, grasimi animale saturate nerecomandate. Produsul are o densitate energetica mica si consumat in cantitati moderate nu duce la supraponderalitate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă burta