x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cititorii intreaba, specialistul raspunde

Cititorii intreaba, specialistul raspunde

12 Mai 2004   •   00:00

La problemele de sanatate mentionate in scrisorile dvs., doctor Stefan Manea va indica o serie de tratamente naturiste. Speram ca retetele prescrise de specialistul nostru contribuie la refacerea sanatatii dvs. Va asteptam in continuare scrisorile.

Silvia Plesa, Alba-Iulia: „Am 37 de ani, 1,74 m inaltime si 86 de kilograme. Vreau sa slabesc 10 kilograme, pentru ca nu ma simt bine. Mentionez ca nu mananc paine de la 1 februarie, grasimi, ci doar salate, carne de pui fiarta, legume fierte si tot nu slabesc. Va rog sa-mi recomandati o cura de ceaiuri sau daca sunt medicamente din plante pentru slabit".

Raspuns: Primul pas in a pierde kilograme este sa va propuneti foarte ferm sa slabiti. Este vorba de modificarea comportamentului alimentar: cantitatea si mai ales calitatea alimentelor pe care le ingerati determina cresterea in greutate. Alegeti un regim disociat si respectati-l pana la obtinerea greutatii dorite. Apoi veti urma un regim partial disociat, care sa consolideze rezultatul obtinut. Persoana cu tendinta de supraponderalitate poate recapata foarte usor kilogramele pierdute, deci va urma toata viata un regim partial disociat care presupune renuntarea sau cel mult consum episodic a orezului decorticat, cartofi, porumb, preparate din faina alba, dulciuri.

Folositi de asemenea spirulina plantensis, alga multicelulara care inhiba centrul cortical al foamei si induce satietate. De asemenea, CoQ10, care creste arderile tisulare in special in tesutul adipos. Papadia si ienuparul administrate in timpul sau la sfarsitul meselor grabesc tranzitul intestinal si scad absorbtia principiilor nutrititive.

Nicoleta Ruse, Teiu (judetul Arges): „Am doi baieti, unul de 5 ani si altul de 3 ani, care in fiecare an fac laringita. Va rog sa-mi indicati un tratament naturist, precum si durata acestuia. Se poate administra un medicament naturist toamna si primavara?".

Raspuns: Echinaceea este raspunsul la intrebarea dumneavoastra. O puteti administra sub forma de cure preventive de maximum 4 saptamani. Ea are o dubla actiune: imunostimulativa si antivirala, extrem de eficace mai ales pe virusii cu tropism pentru mucoasa respiratorie. Preparate din echinaceea se gasesc in farmacii. V-as recomanda pe langa acestea administrarea pe timp indelungat de aceasta data de capsule sau tablete de spirulina - exista preparate speciale pentru copii - mai ales in perioadele reci si cele de tranzitie de la un anotimp la altul, pentru efectul imunomodulator. Eficiente sunt preparatele cu vitamina C, mai ales daca au in compozitie bioflavonoizi, care maresc absorbtia acestei vitamine rezultate din prelucrarea fructelor de maces sau catina, pentru o perioada de cel putin 3 luni.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă