Corpul si mintea adolescentilor se afla in plina transformare, iar ei isi fac complexe din orice motiv.
STELUTA INDREI
"Primul complex cu care se confrunta adolescentii este generat de discrepanta dintre dezvoltarea inteligentei care atinge un nivel superior si lipsa experientei de viata", afirma psihologul Mihaela Gaisteanu, cercetator stiintific la Laboratorul de Cercetare pentru Sanatatea Mintala. Adolescentii trec prin schimbari fizice si psihice in urma carora trebuie sa-si formeze propria imagine despre sine si despre lume. Ei sunt extrem de fragili emotional si sunt foarte usor de lezat. Cuvintele jignitoare si pedepsele profesorilor, certurile sau o palma din partea parintilor le pot deschide adolescentilor calea spre delincventa, consum de droguri sau chiar suicid.
FAMILIA. "Nu exista adolescent care sa nu aiba nevoie de sustinerea familiei", sustine psihologul Mihaela Gaisteanu. Comunicarea este "lumina in relatia dintre parinti si adolescenti". Parintii trebuie sa creeze situatia prielnica pentru ca adolescentul sa le marturiseasca problemele. Acest lucru se poate realiza numai daca parintele isi cunoaste foarte bine copilul. Dorinta de independenta a adolescentilor este fireasca si trebuie inteleasa de parinti. Atunci cand apar probleme pe care parintii nu stiu cum sa le rezolve este mai bine sa consulte un specialist. Pentru ca sanatatea psihica este foarte importanta pentru viitorul adolescentilor.
SCOALA. Profesorii pot fi modele pentru adolescenti. Potrivit psihologului Mihaela Gaisteanu, "profesorul este formator de caractere. Sfarsitul adolescentei coincide cu perioada in care tanarul termina liceul si trebuie sa stie ce poate face in viitor, iar profesorii contribuie la acest viitor al adolescentilor". Daca profesorii sunt slabi, adolescentii isi pierd potentialul extraordinar de care beneficiaza la aceasta varsta. Metodele educationale care impun vointa adultului exclud comunicarea dintre profesori si adolescenti, ceea ce genereaza conflicte.
Citește pe Antena3.ro