x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Concept: prezervativ care depistează boli

Concept: prezervativ care depistează boli

de Magda Bucur    |    06 Iul 2015   •   12:24
Concept: prezervativ care depistează boli

Imaginați-vă un prezervativ al cărui material îşi schimbă culoarea, atunci când intră în contact cu una dintre bacteriile sau viruşii responsabili de bolile cu transmi-tere sexuală.

De exemplu, un prezervativ care devine verde, în contact cu chlamydia, galben în contact cu herpesul, violet când detectează HPV şi albastru când are de a face cu sifilis.

Pare o idee simplă şi efici-entă şi le-a adus unor adolescenți britanici premiul Tech Award, la categoria Sănătate, la o competiție tehnologică pentru tineri.

Totuşi, deocamdată rămâne la stadiu de concept. Specialiştii spun că, înainte de a realiza un prototip, trebuie lămurite mai multe aspecte: boala cărui partener e depistată de prezervativ, sau dacă poate detecta mai multe boli deodată. Tinerii şi-au numit produsul S.T.EYE, ca o aluzie la abrevierea, în engleză, STI, a bolilor cu transmitere sexuală.

În SUA, apar în fiecare an peste 20 de milioane de cazuri noi de boli cu transmitere sexuală.

În România, potrivit cifrelor oficiale de la Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ un milion de oameni ar avea probleme.

Neofical, însă, numărul lor ajunge la zece milioane de români, iar printre aceştia se numără mulți care nu ştiu de boală şi o transmit mai departe.

×
Subiecte în articol: prezervativ prezervative