Desi sunt cunoscute mai mult prin gustul si aroma pe care le dau mancarurilor, condimentele au proprietati antibacteriene si antioxidante puternice, incetinind procesul de imbatranire.
|
RECOMANDARE. In cantitati moderate, condimentele pot scadea nivelul colesterolului in sange |
Folosite in cantitati moderate, uscate sau verzi, condimentele au o actiune benefica asupra sanatatii noastre. Desi contin o cantitate relativ mica de vitamine, minerale, celuloza, acestea au proprietati antibacteriene si antioxidante demonstrate. Astfel, cercetatorii americani au stabilit ca, datorita proprietatilor antioxidante, piperul, mararul, chimenul, cimbrul, rozmarinul, coriandrul, tarhonul impiedica distrugerea celulelor de catre radicalii liberi si, implicit, previn bolile neurodegenerative si imbatranirea precoce. De asemenea, studiile stiintifice vorbesc despre actiunea calmanta a rozmarinului asupra sistemului nervos. In medicina populara, aceasta planta este recomandata hipotensivilor, dar si celor care sufera din cauza tulburarilor erectile.
DIGESTIE. In cantitati mici, piperul negru imbunatateste digestia, stimuleaza pofta de mancare, stopeaza varsaturile si contribuie la detoxifierea ficatului. De asemenea, piperul, sofranul si tarhonul stimuleaza activitatea sistemului imunitar. Cu toate acestea, nu trebuie sa consumam condimente in cantitati mari. "Trebuie sa avem o masura in toate si, de asemenea, sa avem grija ca aceste condimente sa nu fie contaminate cu micotoxine, care pot provoca intoxicatii serioase", ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
CERCETARI. Institutul National de Studiu al Cancerului din Statele Unite ale Americii sustine, in urma unor experimente, ca unele condimente au actiune anticancerigena. Cercetatorii de aici arata ca mararul, chimenul si piperul contin o serie de substante numite terpenoizi, care au rol anticoagulant, asigurand o mai buna circulatie sangvina. De asemenea, aceste substante contribuie la scaderea nivelului de colesterol in sange si pot preveni formarea tumorilor. Potrivit unor studii recente, un alt condiment - sofranul - este un potential mijloc de tratare a fibrozei chistice. Deocamdata insa, experimentele au fost facute numai pe soareci, influenta sofranului asupra organismului uman fiind putin studiata.
SCORTISOARA
|
Studiile privind proprietatile terapeutice ale scortisoarei arata ca in viitorul apropiat aceasta poate fi folosita in tratarea diabetului. Pentru aceasta ar trebui insa sa inghitim aproximativ o lingurita de scortisoara pe zi. Experimentele au aratat ca o doza zilnica de scortisoara ar putea scadea nivelul zaharului in sange, al trigliceridelor si colesterolului. Din pacate scortisoara este folosita in acest moment in prajituri, in combinatie cu zahar si grasimi. Cu alte cuvinte, in produse hipercalorice si nesanatoase.
|