x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu laserul în ochi

Cu laserul în ochi

de Florin Condurateanu    |    20 Iul 2009   •   00:00

Glaucomul înseamnă o creştere a tensiunii în interiorul ochiului şi neglijarea lui poate duce la orbire prin presiunea asupra nervului optic.



Simptomul glaucomului cu unghi îngust, în aşa-zisul atac de glaucom, este o durere violentă în ochi. În această situaţie ochiul are o roşeaţă moderată. În atacul de glaucom, pupila devine dintr-o dată foarte mare şi nu se mai mişcă, adică nu se adaptează ca reflex la lumină.

Prof. dr Monica Pop, directorul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, spune că du­rerea, în atacul de glaucom, peste câteva ore se mută din ochi în cap. Hipertensiunea din ochi se transferă în hipertensiune în interiorul cutiei craniere şi apar durerile de cap. Când există hipertensiune intracraniană, îşi fac apariţia greţurile şi vărsăturile. După câteva ore, medicul de pe salvare poate fi derutat de bolnav, care nu-i spune de durerile de ochi de acum câteva ore, ci doar de durerea de cap.

În acelaşi interval, poate apărea şi edemul de cornee, adică corneea nu mai e total transpa­rentă. Este o cornee cu ceaţă. Se poate face o manevră chiar de bolnav prin care să-şi dea seama de glaucomul în atac. Poate verifica dacă ochiul e tare prin următoarele acţiuni: pa­cientul închide ochii şi cu degetul arătător de la cele două mâini se pipăie alternativ cu fiecare deget de pe un glob ocular pe celălalt ochi. Un glob ocular normal are o consistenţă nici moale, nici tare. Un ochi în atac de glaucom e tare ca o bucată de piatră. Repetăm că în glaucomul cu unghi îngust se poate recupera ve­derea dacă diagnosticul e precoce.

La spital, omul în atac de glaucom cu unghi îngust trebuie scos din acest atac. După care se face o mică intervenţie cu laser, numită iriditomie cu laser. Medicul face cu laserul o găurică sau do­uă prin cornee, în iris, şi se frânează tensiunea crescută în ochi. Dacă diagnosticul de atac de glaucom este din vreme şi dacă omul este scos repede din atacul de glaucom, el scapă doar cu această manevră cu laser şi nu se apelează la intervenţia chirurgicală mare. Dacă pacientul nu iese uşor din atacul de glaucom el trebuie operat. Scoaterea din atacul de glaucom se face înghiţind pilule, concomitent cu perfuzii cu manitol pentru scăderea tensiunii oculare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă glaucom ochi