x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu mainile curate!

Cu mainile curate!

16 Mar 2006   •   00:00

Diareea, hepatitele A si E, herpesul, conjunctivitele, scabia, negii, stomatitele aftoase... sunt doar o parte din zecile de boli care se transmit foarte usor prin intermediul mainilor murdare. Mai nou, chiar si gripa aviara are ca vector mana nespalata.

Nu toate bolile mainilor murdare sunt contagioase, nu toate beneficiaza de vaccinuri, dar de toate putem scapa cu apa si sapun. Deoarece aceste boli pot ucide, ne avertizeaza profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". Dizenteriile, infectiile cu enterovirusuri, parazitii, herpesurile, conjunctivitele, papilomavirusurile, toxoplasmozele, toxocaroza, hepatitele sunt contagioase.

Din punct de vedere al incidentei, pe primul loc se plaseaza bolile diareice, cu multiple etiologii, de la dizenterie la enterovirusuri etc., a caror patrundere in organism este facilitata de mainile murdare. Ele se caracterizeaza prin simptome de deshidratare, care pot pune viata in pericol mai ales la copilul mic. Infectiile cu enterovirus sunt extrem de periculoase din doua considerente: provoaca boala diareica si posibile complicatii la nivelul sistemului nervos central.

Hepatitele A si E se propaga si ele tot prin maini nespalate.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel spune ca hepatita E este mai rara si totusi recent a avut un caz. In schimb, in tara noastra, hepatita A este o boala endemica, in mod constant inregistrandu-se un numar de cazuri anual, cu un varf in perioada inceputului scolilor. Hepatita A este periculoasa nu numai prin consecinte, dar si pentru ca e dificil de stabilit circulatia virusului din cauza incubatiei mari a acestuia, de aproximativ 30 de zile.

Herpes virusurile sunt si ele raspandite cu ajutorul mainilor murdare. 60%-70% din populatie se infecteaza cu herpes virusuri. Copiii se contamineaza cu aceste virusuri la varste intre 3 si 5 ani, prin banalul gest de a duce mainile murdare la gura. Aceste virusuri sunt de mai multe tipuri: herpes simplex, care provoaca virusul gurii; herpes virus 2, care cauzeaza herpesul genital recidivant; virusul varicelo-zosterian, care la copilul mic da varicela, iar la adultul care a facut varicela este responsabil de Zona Zoster, boala care poate evolua sistemic. Conjunctivitele apar ca urmare a contactului pleoapelor cu mana nespalata. Ele sunt de doua feluri: virale si bacteriene. De regula, conjunctivitele se asociaza cu blefaritele, inflamatii localizate la nivelul radacinii genelor. Blefaritele se caracterizeaza prin prurit – mancarimi. Astfel sunt inoculati la radacina genei germenii de pe maini, care induc conjunctivita.

Dintre paraziti, oxiurii ajung in organismul omului prin contaminare directa cu maini murdare. Tot prin maini murdare ne imbolnavim de toxoplasmoza, toxocaracanis, toxocaroza, boli luate de la animalele de companie. Toxoplasmoza se poate face responsabila de avortul spontan si de infertilitate, dar si de toxoplasmoza cerebrala, pacientul riscand sa-si piarda vederea.

INFECTII. Celulitele, infectii ale pielii si tesuturilor moi, se dezvolta prin scarpinatul cu mana murdara. O insecta inteapa si produce mancarime. Scarpinatul cu mana murdara faciliteaza patrunderea germenilor in leziunea respectiva si rapid se formeaza un buboi. Ele mai apar si pentru ca nu ne spalam temeinic intre degetele de la picioare. Se formeaza micoze, prin colectarea de ciuperci, care creeaza mici fisuri, poarta de intrare in organism a unor germeni, care cauzeaza celulite.

MANCATORI DE CARNE. O boala deosebit de grava care este provocata de maini murdare este fasceita necrozanta sau boala cu germeni mancatori de carne. Omul se scarpina cu mana nespalata in zona unde a fost intepat de o insecta si astfel germenii intra in organism. Ei invadeaza tesuturile rapid, distrugandu-le. Este o boala rara, aproximativ 10 cazuri anual. In cazuri extreme, cu interventii chirurgicale, se poate ajunge pana la amputare de membru.
×
Subiecte în articol: sanatatea noastra murdare