x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum se combat durerile articulare

Cum se combat durerile articulare

10 Mai 2004   •   00:00

Cei care sufera de dureri ale articulatiilor din cauza reumatismului pot scapa de acestea daca urmeaza programe de recuperare medicala si balneoterapie.

STELUTA INDREI

„Afectiunile reumatismale sunt impartite in doua grupe: reumatismul inflamator acut cauzat de streptococul betahemolitic contractat in copilarie si reumatismul degenerativ cronic, de care se plang multe persoane, acesta fiind foarte frecvent", afirma dr. Gigi Teodoru, medic recuperare medicala la Spitalul Militar Central. Reumatismul cronic este dat de bolile care se termina in „oza" si care afecteaza articulatiile (artroza, spondiloza, gonartroza s.a.) sau apare in urma unor traumatisme.

SIMPTOME. Persoanele care sufera de reumatism au dureri ale articulatiei respective (sold, genunchi, glezna, umar, cot etc.). Reumaticii sunt meteosensibili, adica ii dor articulatiile in functie de starea vremii. Durerea este si de tip mecanic, la miscarea articulatiei. De asemenea, reumatismul se manifesta prin disfunctionalitatea articulatiei, cu reducerea mobilitatii si amplitudinii de miscare. Consecinta acestora este hipotrofia musculara, muschiul din jurul articulatiei nefolosite se subtiaza.

TRATAMENT. Medicul Gigi Teodoru spune ca: „Obiectivele terapiei sunt combaterea durerii, recastigarea amplitudinii de miscare si tonifierea musculaturii. Mijloacele de tratament constau in administrarea de medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene clasice, miorelaxante, antialgice), aplicarea fizioterapiei (termoterapie cu parafina, bai de namol, electroterapie si masaj) si efectuarea exercitiilor de gimnastica medicala (kinetoterapie specifica)". Cand articulatia este inflamata se recomanda protejarea ei, miscarea si fizioterapia efectuandu-se dupa 10 zile.

Cura balneara face minuni in afectiunile reumatismale

Medicul Gigi Teodoru recomanda bolnavilor de diabet efectuarea unei cure balneare cel putin o data pe an. Statiunile balneare de pe litoralul romanesc sunt cele mai potrivite pentru tratarea reumatismului datorita proprietatilor extraordinare ale namolului din aceasta regiune. La Eforie Nord, Techirghiol, Mamaia puteti petrece concedii placute, scapand totodata si de durerile reumatismale. Cura balneara este contraindicata cardiacilor, persoanelor cu afectiuni ale tiroidei s.a. Acestia pot merge in aprilie-mai sau septembrie-octombrie in statiunile Amara, Lacul Sarat, Herculane, Sarata Monteoru.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă