x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum se spala ochii

Cum se spala ochii

19 Mai 2004   •   00:00

Conferentiar dr. Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice, recomanda ce prime masuri trebuie sa ia omul obisnuit cand are o problema la ochi, prime masuri folositoare pana a ajunge la medicul oftalmolog.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Fiindca este o capcana periculoasa sa urmezi sfaturile unui nepriceput din vecini, care te indeamna cum sa te tratezi ca asa s-a vindecat la ochi vreun cumatru. Si, avand in vedere faptul ca primavara este sezonul conjunctivitelor, se porneste de la aceasta afectiune care nu este grava, dar prost ingrijita persista cu tot cortegiul ei de neplaceri.

Ce nu trebuie sa faca omul bolnav de conjunctivita in timpul pana ajunge la oftalmolog? Este strict interzis sa-si spele ochii cu ceaiuri, aiurit este si sfatul de a se folosi ceaiul de musetel. Este contraindicat sa se aplice comprese, fiindca ele intretin o atmosfera calda si umeda la ochi, care favorizeaza flora microbiana. Pana a fi preluat si consultat de oftalmolog, cel cu conjunctivita trebuie sa evite a se unge cu unguente oftalmice fiindca se astupa porii si este impiedicat astfel drenajul secretiilor. Este nociv sa fie folosite coliruri nepregatite special sau alifii neoftalmice, caci se ajunge la eroziuni pe cornee si suprainfectii.

O alta capcana ii pandeste pe oamenii cu dioptrii mici, spre exemplu 0,5, ei nu poarta ochelari si isi forteaza tot timpul ochii. Pentru a suplini ochelarii se strange din ochi, imbunatatindu-se astfel vederea, dar ochiul e chinuit, oboseste, se inroseste si oamenii cred ca au conjunctivita cronica. Ca sa nu mai amintim ca prin strangerea pleoapelor, pielea de la capatul pleoapei se rideaza sub forma cunoscutei expresii „laba gastei". Ce trebuie sa faca deci bolnavul de conjunctivita pana se intalneste cu oftalmologul? Trebuie doar sa-si spele ochii cu apa rece de la robinet si cu sapun pentru dezinfectie. Apoi, ochii se sterg cu un prosop curat, folosit doar de cel cu conjunctivita fiindca, in afara conjunctivitei alergice, celelalte conjunctivite sunt contagioase. Oricum, numai oftalmologul stabileste diagnosticul si tratamentul.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă