Determinarea tipului de celulă malignă şi, implicit, de cancer în doar 75 de minute, procedură care, de regulă, durează opt zile, este asigurată de un laborator existent la Centrul Medical de Excelnţă „Renaşterea” (CME), inaugurat ieri în Bucureşti. Laboratorul, unic în ţara noastră, este dotat cu aparatură automatizată care exclude eroarea umană. Citirea probelor şi a lamelor se face cu microscop digital Zeiss, care permite transmiterea imaginilor la distanţă.
Proiect al Fundaţiei „Renaşterea”, CME „Renaşterea” are opt cabinete medicale care oferă consultaţii clinice la sân, ginecologice, recoltări teste Babeş Papanicolau, biopsii mamare, de col uterin, chiuretaje biopsice, ecografii transvaginale, de sân, colposcopii, anatomie patologică, citologică şi imunohistochimie. Mamograful din dotarea CME „Renaşterea” este de ultimă generaţie, singurul de acest tip din ţară, care emite cea mai mică doză de radiaţii, asigurând pacientei un înalt grad de protecţie. Toate aceste atuuri nu numai că îndreptăţesc denumirea de Centru de „Excelenţă”, dar contribuie efectiv la salvarea de vieţi. Deoarece este posibil ca în doar o zi să se pună diagnosticul într-o boală severă cum este cancerul. Astfel, femeile care au suspiciuni asupra bolii pot beneficia de consultaţie şi de depistare precoce a bolii, ceea ce este esenţial în lupta cu cancerul. Mai mult, la CME „Renaşterea” se poate asigura a doua opinie medicală, prin intermediul relaţiilor de colaborare cu prof. Cristoph Zielniski de la AKH Viena şi cu specialişti de la Centrul Medical Anadolu din Istanbul, afiliat Spitalului Johns Hopkins din SUA.
Expertiza medicală internaţională se materializează atât prin a doua opinie medicală exprimată de specialişti din Viena şi Istanbul, cât şi prin transmiterea digitală în timp real a rezultatelor investigaţiilor către aceşti reputaţi medici. Proiectul CME „Renaşterea” a fost posibil datorită finanţării din partea Norvegiei, Islandei şi Liechtenstein (peste 84,4%), iar restul acoperit din cofinanţare.
E.S. Ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucureşti, Oystein Hovdkinn, prezent la inaugurarea CME „Renaşterea”, a precizat că motivul pentru care se derulează în România acest proiect sunt multiple: morbiditatea şi mortalitatea prin cancer alarmantă în ţara noastră confirmată de statisticile OMS, subfinanţarea sistemului medical, respectiv aproximativ 4% din PIB, comparativ cu 8% în UE. Vestea buna este că, în cadrul acordului dintre UE şi Norvegia, România va beneficia în continuare de finanţare.
Potrivit preşedintei Fundaţiei „Renaşterea”, Mihaela Geoană, acest centru medical are o puternică latură socială. Astfel, în perioada derulării proiectului sunt asigurate servicii medicale gratuite.
După această perioadă, pacientele cu situaţie socială precară şi cele deja diagnosticate beneficiază de gratuitate. Până în prezent, aproximativ 68.000 de persoane au avut parte de servicii medicale prin Fundaţia Renaşterea. Anual, acestor persoane li se vor adăuga alte 6.500 diagnosticate şi îngrijite medical la CME „Renaşterea”.