x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Diagnostic de cancer în doar 75 de minute

Diagnostic de cancer în doar 75 de minute

de Magda Marincovici    |    27 Apr 2011   •   18:53
Diagnostic de cancer în doar 75 de minute

162688-siemens-ag-mammomat-inspiration.jpgDeterminarea tipului de celulă malignă şi, implicit, de cancer în doar 75 de minute, procedură care, de regulă, durează opt zile, este asigurată de un laborator existent la Centrul Medical de Excelnţă „Renaşterea” (CME), inaugurat ieri în Bucureşti. Laboratorul, unic în ţara noastră, este dotat cu aparatură automatizată care exclude eroarea umană. Citirea probelor şi a lamelor se face cu microscop digital Zeiss, care permite transmiterea imaginilor la distanţă.

 

Proiect al Fundaţiei „Renaşterea”, CME „Renaşterea” are opt cabinete medicale care oferă consultaţii clini­ce la sân, ginecologice, recoltări teste Ba­beş Papanicolau, biopsii mamare, de col uterin, chiuretaje biopsice, eco­­grafii transvaginale, de sân, col­pos­­copii, anatomie patologică, citolo­gi­că şi imunohistochimie. Mamograful din dotarea CME „Renaşterea” este de ultimă generaţie, singurul de acest tip din ţară, care emite cea mai mică doză de radiaţii, asigurând pa­ci­entei un înalt grad de protecţie. Toa­­te aceste atuuri nu numai că în­drep­­tăţesc denumirea de Centru de „Ex­celenţă”, dar contribuie efectiv la salvarea de vieţi. Deoarece este po­sibil ca în doar o zi să se pună diagnosticul într-o boală severă cum este cancerul. Astfel, femeile care au suspiciuni asupra bolii pot beneficia de consultaţie şi de depistare precoce a bo­lii, ceea ce este esenţial în lupta cu cancerul. Mai mult, la CME „Renaş­te­rea” se poate asigura a doua opinie medicală, prin intermediul relaţiilor de colaborare cu prof. Cristoph Zielniski de la AKH Viena şi cu specialişti de la Centrul Medical Anadolu din Istanbul, afiliat Spitalului Johns Hopkins din SUA.

Expertiza medicală in­ter­naţională se materializează atât prin a doua opinie medicală exprima­tă de specia­lişti din Viena şi Istanbul, cât şi prin transmiterea digitală în timp real a rezultatelor investi­ga­ţi­ilor către aceşti reputaţi medici. Pro­iectul CME „Re­naş­terea” a fost posibil datorită fi­nan­ţării din partea Nor­ve­giei, Is­lan­dei şi Liechtenstein (peste 84,4%), iar restul acoperit din cofinanţare.

E.S. Ambasadorul Regatului Nor­ve­giei la Bucureşti, Oystein Hovdkinn, prezent la inaugurarea CME „Re­naşterea”, a precizat că motivul pentru care se derulează în România acest proiect sunt multiple: morbi­di­tatea şi mortalitatea prin cancer alarmantă în ţara noastră confirmată de statisticile OMS, subfinanţarea sistemului medical, respectiv apro­ximativ 4% din PIB, comparativ cu 8% în UE. Vestea buna este că, în ca­drul acordului dintre UE şi Norve­gia, România va beneficia în conti­nuare de finanţare.

Potrivit preşedintei Fundaţiei „Re­naşterea”, Mihaela Geoană, acest centru medical are o puternică latură socială. Astfel, în perioada derulării proiectului sunt asigurate servicii medicale gratuite.

După această perioadă, pacientele cu situaţie socia­lă precară şi cele deja diagnosticate be­neficiază de gratuitate. Până în pre­zent, aproximativ 68.000 de persoane au avut parte de servicii medicale prin Fundaţia Renaşterea. Anual, acestor persoane li se vor adăuga alte 6.500 diagnosticate şi îngrijite medi­cal la CME „Renaşterea”.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei