x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Doar 30% din farmacii mai onoreaza retete compensate

Doar 30% din farmacii mai onoreaza retete compensate

13 Apr 2005   •   00:00

Presedintele Colegiului National al Farmacistilor (CNF), profesorul doctor Dumitru Lupuleasa, semnaleaza ca sub 30% din farmaciile din Romania mai elibereaza medicamente compensate, din cauza epuizarii fondurilor.



  • de MAGDA MARINCOVICI

  • ATENTIE. Calculele ministrului Mircea Cinteza sunt contrazise de realitatea din farmacii
    Ministrul Sanatatii anunta la 4 aprilie, data intrarii in vigoare a noilor liste de medicamente compensate si gratuite, ca una din doua farmacii elibereaza medicamente compensate. Adica, oficial numarul farmaciilor care onoreaza medicamente compensate s-a redus la jumatate. Dar iata ca la mai putin de doua saptamani de la aplicarea noului sistem, numarul farmaciilor care onoreaza retete a scazut dramatic, sub 30%, iar cele care mai elibereaza si-au terminat fondurile pe trimestrul al doilea, bazandu-se pe fondurile alocate pe celelalte trimestre.

    IASI. Astfel, in judetul Iasi doar 28 de farmacii (din care 13 farmacii in municipiul Iasi) onorau retete compensate. "Nu stim cum o sa ne descurcam daca nu va fi facuta o rectificare bugetara. Majoritatea farmaciilor au epuizat plafonul pentru compensate alocat pentru tot anul. Doar cateva mai au fonduri pentru trimestrul doi, insa este probabil ca acestea sa se epuizeze in cateva saptamani", precizeaza presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi, Gabriela Streit.

    MEHEDINTI. Conform declaratiei directorului interimar al Casei Judetene pentru Asigurari de Sanatate Mehedinti, Ghiorghita Buretea, fondul alocat de la buget este de 74 miliarde de lei, pentru intregul an 2005, insa deja 80% din suma repartizata pentru luna aprilie a fost cheltuita si partial decontata. CJAS trebuia sa se incadreze in cota de 4,5 miliarde de lei, depasind-o cu 1,5 miliarde de lei.

    Presedintele CNF spune ca aceasta este de fapt situatia in toate judetele, inclusiv in municipiul Bucuresti. Potrivit CNF, zilnic, alte si alte farmacii isi termina fondurile pentru compensate si gratuite. Farmacistii spera ca la rectificarea de buget de la jumatatea anului sa se repartizeze fonduri. Deoarece fara o rectificare "ne vom confrunta cu una dintre cele mai dificile situatii din ultimii sapte ani", avertizeaza presedintele CNF.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă farmacii compensate