x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Doar 5% dintre nodulii tiroidieni palpabili sunt canceroşi.

Doar 5% dintre nodulii tiroidieni palpabili sunt canceroşi.

de Florin Condurateanu    |    09 Iun 2011   •   21:00
Doar 5% dintre nodulii tiroidieni palpabili sunt canceroşi.

Cand li se depisteaza noduli la tiroida pacientii aflati in aceasta situatie se spe­rie de mama focului. In general, exis­ta o fobie a cancerului in lumea lar­ga. Fiecare crescatura anormala e sus­pectata de oameni ca fiind cancer. Si, de ce sa nu o spunem, inclusiv doctorii care au vazut multe la via­ta lor au cam aceeasi atitudine. No­rocul nostru ca nu intotdeauna se verifica existenta temutului cancer, mai ales in cazul tiroidei.

Tara noastra este catalogata cu temei ca saracita in iod. Este una dintre explicatiile pentru care gusa e ras­pan­dita. O vreme era chiar endemica. Dar trebuie sa stim ca insuficienta io­dului in apa si in alimente duce la apa­ritia nodulilor pe tiroida. Insa, mare atentie, majoritatea acestor no­duli nu inseamna neaparat cancer, ne asigura asistent universitar Moni­ca Gheorghiu, medic primar la Institutul de Endocrinologie 'C.I. Par­hon' din Bucuresti.

Cancerul tiroidian este relativ rar daca tinem seama de cat de frecvent sunt depistati nodulii in tiroida. Ecografia este investigatia care depisteaza noduli de 2-3 milimetri la 20%-60% din populatie. In aceste cazuri, se poate spune ca nodulii nu au influenta in functionarea tiroidei. Dar dintre nodulii care se pot palpa doar 5% sunt cancerosi. In caz de noduli tiroidieni, medicul specialist recomanda pacientului sa faca o ecografie si apoi punctie pentru a preleva celule din noduli. In cadrul analizei de laborator se va certifica daca nodulii sunt benigni sau maligni. Chiar daca este vorba de cancer, sunt sanse apreciabile chiar de vindecare. Cu conditia ca boala sa fie depistata in faze inci­piente, pacientul sa fie operat in timp util si sa i se administreze tratamentul corect. Din fericire, asistent universitar doctor Monica Gheorghiu, medic primar la Insitutul de en­do­cri­no­logie 'C.I. Parhon', spune ca tre­buie daramata si sperietura conform careia punctia in nodulii tiroidei pentru analiza ar raspandi pasamite cancerul. Este o opinie total gresita si chiar periculoasa. Si cea care promoveaza ideea ca n-are rost sa fie operati nodulii daca ei nu sunt cancerosi. Dar indicatia de interventie chirurgicala apartine exclusiv medicului specialist.

In interventia chirurgicala, o data cu nodulii se scoate si o parte din tiroida. Astfel, pacientul supus operatiei ramane cu hipotiroidie. Asta inseamna ca va avea o secretie insuficienta de hormoni tiroidieni, motiv pentru care el va fi condamnat ca tot restul vietii sa ia hormoni T4 levotiroxina din cutie. Punctia este indicata, deoarece ea stabileste care noduli sunt cancerosi si acestia trebuie scosi. Nodulii necancerosi, care reprezinta majoritatea, trebuie controlati. In mod gresit se spune ca nodulii sunt cauza nodului pus in gat, asa cum zice lumea. Senzatia de sufocare acuzata de unii vine din nevroza si trebuie aplicat un tratament psihiatric. Si nu nodulii sau gusa sunt cei care induc senzatia de gatuire, de respiratie impiedicata, precizeaza specialistul nostru, asistent universitar Monica Gheorghiu.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei