x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Durerile de spate sunt inselatoare

Durerile de spate sunt inselatoare

28 Mai 2004   •   00:00

Discopatia lombara este o boala inselatoare, care se ascunde in spatele unor banale si extrem de frecvente dureri de spate, insa acestea pot fi combatute printr-un tratament corect.

STELUTA INDREI

"Discopatia lombara este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale oamenilor in zilele noastre, pentru ca se solicita mult coloana in multiple conditii in care nu se protejeaza acest segment vertebral, fie in activitati uzuale de serviciu, fie in activitati sportive, dupa traumatisme, accidente de circulatie s.a.", afirma dr. Nicolae Pavelescu, seful Sectiei de Fizioterapie si Recuperare Medicala de la Spitalul Militar Central Bucuresti.

SIMPTOME. Aceasta afectiune nu ingrijoreaza de la inceput pacientul. Discopatia lombara debuteaza prin durere, acesta accentuandu-se in timp daca se continua activitatile zilnice fara a consulta medicul de specialitate. Astfel afectiunea evolueaza, durerea se intensifica, incepe sa radieze in membrele inferioare, se complica prin amorteli si scaderea fortei musculare. De-abia atunci pacientii iau in serios gravitatea bolii si incep sa consulte specialistii. Medicul primar Nicolae Pavelescu precizeaza ca: "Pacientii trebuie sa se adreseze mai intai specialistului de balneofizioterapie, apoi neurologului si neurochirurgului".

TERAPIE. Tratamentul este conservator: se administreaza medicamente (analgezice, antiinflamatorii, decontracturante musculare), proceduri de fizioterapie, masaj si kinetoterapie in perioadele cand faza acuta s-a estompat. "Toate elementele de tratament se fac in conditii de repaus absolut, la pat, regula obligatorie si esentiala pentru eficienta terapiei", spune dr. Pavelescu. Daca simptomele nu se amelioreaza se poate trece la "etapa de tratament medicamentos cu preparate de cortizon, tratamente paraclinice, iar in final interventia chirurgicala poate rezolva cauza discopatiei lombare: hernierea discului". In momentele cand bolnavul nu se afla intr-un puseu al afectiunii sunt indicate si tratamentele balneare in sanatoriile de pe Litoral.

Atentie la complicatii

Toata viata pacientul trebuie sa aiba un program de exercitii de gimnastica medicala. Acestea au ca obiectiv tonifierea musculaturii abdominale si intinderea celei lombare. Trebuie evitate eforturile fizice mari, ridicarea de greutati, frigul si umezeala. "Respectand aceste idei esentiale, bolnavul cu discopatie lombara poate avea o viata normala pana la varsta cand leziunile discului se cicatrizeaza in mod natural. Desi este o afectiune chinuitoare, de lunga durata, cu risc de complicatii multiple (paralizii, tulburari sfincteriene urinare sau anale), discopatia lombara poate fi tinuta sub control cu conditia participarii constiente a pacientului la programele de tratament si regimul de viata correct", recomanda dr. Nicolae Pavelescu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă