x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Evaluare: Diabet, boli de inimă, cancer

Evaluare: Diabet, boli de inimă, cancer

de Georgeta Licsandru    |    27 Feb 2008   •   00:00
Evaluare: Diabet, boli de inimă, cancer
Sursa foto: Lucian Alecu/

Peste 39% dintre persoanele care s-au prezentat la medic în primele şase luni de la derularea Programului naţional de evaluare a stării de sănătate au fost identificate cu risc de îmbolnăvire

Peste 39% dintre persoanele care s-au prezentat la medic în primele şase luni de la derularea Programului naţional de evaluare a stării de sănătate au fost identificate cu risc de îmbolnăvire. Potrivit Ministerului Sănătăţii Publice, în perioada 1 iulie 2007-31 decembrie 2007 au primit taloanele pentru analize 11.092.980 de persoane. Din acestea s-au prezentat la medicul de fa­milie 5.415.661 de persoane.

 

REZULTATE. Diabetul zaha­rat face ravagii printre români, 29,26% dintre cei care au mers la analize prezentând risc de diabet. Diabetul este urmat de afecţiunile cardiovasculare (9,98% dintre români) şi cele oncologice (9,03%). 4,87% dintre români sunt predispuşi la osteoporoză, iar 4,46% – la accident vascular cerebral. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu (foto), a atras atenţia, de asemenea, că în judeţele Cluj, Giurgiu, Ilfov, Sibiu şi Alba, peste 50% din persoanele evaluate în primele şase luni prezintă risc de boală.

Dacă, la începutul programului, cele mai receptive au fost persoanele de vârsta a treia, ulterior, interesul pentru analize a fost manifestat şi de populaţia activă şi fără afecţiuni patologice cunoscute. Astfel, până în prezent, 274.797 de persoane au fost depistate cu afecţiuni noi. Până la 30 aprilie 2008 va fi rezolvată problema taloanelor returnate, a ce­lor pierdute sau distruse, a celor netipărite. Astfel încât, până la 30 iu­nie 2008, toate taloanele vor ajunge la cetăţeni.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă