x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Experiment - Credinciosii sunt mai rezistenti la durere

Experiment - Credinciosii sunt mai rezistenti la durere

14 Ian 2005   •   00:00

Cercetatorii de la Universitatea britanica Oxford efectueaza o serie de experimente pentru a stabili daca credinta in Dumnezeu ii face pe oameni mai rezistenti la durere.

VARSTNICI. Mersul la biserica si rugaciunile le prelungesc viata celor peste 65 de ani
STUDIU. Pe parcursul experientelor, subiectilor li se va aplica un gel cu piper care va provoca o senzatie de arsura la nivelul pielii, in acelasi timp aratandu-li-se figura Fecioarei Maria sau a lui Iisus. Echipa de studiu va monitoriza activitatea cerebrala a participantilor pentru a vedea daca imaginile cu Iisus sau Fecioara Maria le permit sa suporte mai usor durerea. La studiile britanicilor vor lua parte specialisti din domenii diferite: neurologie, farmacologie, anatomie, etica si teologie.

Britanicii sunt convinsi ca rezultatele studiilor lor vor fi un ajutor de nepretuit pentru civilizatia contemporana, supusa atacurilor teroriste din partea fundamentalismului. Crearea unei strategii antiteroriste nu este posibila fara intelegerea modului in care credinta actioneaza asupra fiziologiei, cum patrunde aceasta in constiinta omului si cum il ajuta sa depaseasca durerea.

LONGEVITATE. Studiile pe care vor sa le faca specialistii de la Oxford nu sunt prima incercare in acest sens. La sfarsitul lunii decembrie au fost date publicitatii rezultatele unor experimente efectuate printre persoane peste 65 de ani, care merg zilnic la biserica. Numarul acestora il depaseste cu 35% pe cel al necredinciosilor in ceea ce priveste longevitatea. Nu a fost gasita inca o explicatie stiintifica a acestui fapt, chiar daca rezultatele au atras atentia foarte multor specialisti. Modul de viata al batranilor credinciosi influenteaza uimitor sistemul imunitar, prevenind dezvoltarea hipertensiunii si a trombozelor. "Nu este clar ce actioneaza asupra starii omului - comunicarea cu ceilalti credinciosi, o alta viziune asupra lumii sau pur si simplu activitatea fizica suplimentara, legata de necesitatea de a parasi casa pentru a ajunge la biserica", declara unul dintre initiatorii acestor experimente. (Georgeta Licsandru)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă