x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fatetarea ceramica

Fatetarea ceramica

14 Mar 2005   •   00:00

LA STOMATOLOG
Oamenii au luptat dintotdeauna impotriva efectului imbatranirii pentru a arata si a se simti mai tineri. Aceasta conceptie i-a facut mai constienti de legatura dintre stilul de viata si prezenta fizica.
DR. LEONTINA KOZMA, Medic specialist stomatologie generala Velvet Dental Clinic

"Zambetul nu minte niciodata"

Acum, mai mult ca niciodata, suntem dispusi sa alocam resurse pentru a gasi echilibrul dintre imaginea noastra, spiritualitate si alegerile pe care le facem in viata. Oricine stie ca, daca vrei sa trisezi in procesul de imbatranire, trebuie sa apelezi la un chirurg plastician. Dentistul trebuie inclus in procesul de intinerire, deoarece nu poti mari beneficiile unor proceduri impotriva imbatranirii fara o analiza a zambetului.

"Zambetul iti poate trada varsta"

Procedurile de cosmetica dentara, aidoma marilor picturi si sculpturi, sunt: corpul este piatra sau uleiurile, fata si structura osoasa sunt rama, iar centrul picturii este zambetul tau. Impotriva acestor aspecte este timpul, care lasa urme asupra fizicului si asupra danturii. Daca dentistii nu refac ceea ce s-a pierdut, nu vor fi in stare sa obtina un aspect natural.

" Gura este centrul zambetului tau"

Fatetarea este cea mai noua metoda de folosire a artei si stiintei cosmeticii dentare. Cele mai mari vedete ale Hollywood-ului au inteles ca inseninarea zambetului prin fatetare iti poate schimba in mod esential prezenta, atitudinea si comunicarea. Auzim frecvent afirmatii de genul:
  • Vreau sa mi se vada mai mult dintii decat gingiile!
  • Sa nu mai am gingiile " vinete" in jurul coroanelor dentare!
  • Imi puteti indrepta dintii fara aparat ortodontic?
  • Nu mai vreau "strungareata"!

    CAND SE APLICA

  • Atunci cand vrem sa corectam aspectul inestetic al dintilor.
  • In cazul in care dintii sunt sparti, decalati sau prost aliniati.
  • La dintii patati, colorati.
  • La dantura cu "strungareata".
  • Pentru schimbarea obturatiilor voluminoase din compozit.

    Tehnica de realizare este netraumatizanta, slefuindu-se doar la nivelul smaltului, deci mult mai putin decat in cazul coroanelor dentare, iar fixarea lor se realizeaza cu un ciment special.

    AVANTAJE

  • Fatetele de portelan creeaza un aspect firesc al danturii, din cauza absentei metalului, oferind o translucenta foarte apropiata de cea a dintilor naturali.
  • Pastrarea vitalitatii dentare.
  • Suprafata de portelan este foarte neteda si impenetrabila, motiv pentru care dintii fatetati nu-si vor schimba niciodata culoarea.
  • Timp de executie redus.

    Fatetele sunt destinate sa se potriveasca fetei pacientului, personalitatii lui si, in final, sa-i redea zambetul pe care, poate, nici nu a visat ca o sa-l faca sa straluceasca asa!

    STIRI
    CARIA DE BIBERON. Inca din copilarie, educatia trebuie sa joace un rol decisiv in mentinerea sanatatii orale a copilului. Este bine ca mamicile sa ofere copilului cat mai putine dulciuri si alimente rafinate excesiv, pentru a reduce substratul fermentativ. O atentie deosebita trebuie acordata cariei de biberon, care apare la copiii care sunt lasati sa bea din biberon lichide dulci, mai ales pe timp de noapte, cand mamele vor sa nu-i mai auda plangand.

    CEAIURI. Atunci cand durerile de dinti sunt insuportabile, dar nu aveti cum sa ajungeti la stomatolog, puteti incerca un remediu naturist. Pregatiti un ceai de musetel turnand o lingurita de flori peste un sfert de litru de apa fiarta, lasati-l 10 minute acoperit, strecurati-l si faceti gargara cu el. Alt ceai cu efect calmant si dezinfectant, indicat in durerile de dinti, este cel de menta, care se prepara in acelasi fel. Gargara cu ceai de menta poate fi facuta si pentru alungarea mirosului neplacut al gurii.

    PREVENIRE. Unele gume de mestecat fara zahar ajuta intr-adevar la prevenirea cariilor. Acest lucru nu-l spun doar reclamele, ci si studiile efectuate in acest sens. Gustul placut si mestecatul indelungat al gumei stimuleaza fluxul salivar, ajuta la eliminarea resturilor atunci cand nu se poate folosi periuta de dinti, contribuind astfel la mentinerea sanatoasa a danturii. Gumele care sunt si bogate in minerale ca fluorul, calciul sau fosforul maresc rezistenta smaltului dentar. Pentru mentinerea dintilor sanatosi mai este indicata evitarea zaharului si consumarea cu predilectie a acelor indulcitori care favorizeaza mai putin inmultirea bacteriilor "responsabile" cu atacarea smaltului dentar. Printre aceste alimente se afla zaharina, aspartamul, sorbitolul si xilitolul.

    PARODONTOPATIE. Prin parodontopatie se intelege o inflamatie a tesutului moale ce inconjoara dintii. Este o boala intalnita mai ales la adulti, dar apare uneori si la copii. Cauzele sunt tartrul dentar netratat si tulburarile care apar in functia musculaturii din jurul gurii. La copii, o cauza ar putea fi purtarea aparatului ortodontic. Se pare ca exista si o predispozitie ereditara pentru aceasta boala.

    ASPIRINA. Cercetatorii de la Facultatea de Stomatologie a Universitatii Maryland, Baltimore (SUA), au vorbit despre cazurile unor pacienti care s-au prezentat la stomatolog cu probleme serioase pentru ca au mestecat o perioada indelungata tablete de aspirina. Unul dintre cazuri a fost o femeie de 52 de ani, care in ultimii doi ani a luat zilnic intre patru si opt pastile impotriva durerii de cap, pe care nu le inghitea, ci le mesteca. "Aspirina poate avea o influenta serioasa asupra tesuturilor moi sau tari ale dintilor. Stomatologii trebuie sa le vorbeasca pacientilor despre pericolul pe care il prezinta mestecatul aspirinei", avertizeaza unul dintre autorii studiului.

    PRETIOASE. Cosmetica dentara cuprinde, pe langa albire, detartraj, fatetarea dintilor, implanturi cu portelan, si aplicarea pietrelor pretioase. Procedeul, in mare voga mai ales printre vedete, consta in lipirea cu un adeziv special a uneia sau multor pietre pretioase pe dinte. Se folosesc rubinele, diamantele, safirele si agatele, dar si aurul galben sau alb de 24 de karate. Procedeul nu are un efect nedorit asupra smaltului, piatra putand sa fie oricand indepartata.
  • ×