Zice poporul cum că ficatul gras nu e cine ştie ce scofală, atât de mulţi oameni au steatoză hepatică încât nu-i motiv de îngrijorare. Mai umblă vorba prin târg că ficatul gras e cea mai uşoară boală de ficat. Toate aceste vorbiri conţin adevăruri parţiale. E adevărat că ficatul încărcat cu grăsime este o boală de o foarte mare răspândire.
Însă partea a doua a zicerilor în rândul populaţiei, cum că steatoza hepatică este cea mai simplă boală de ficat, nu prea stă în picioare. Şi asta fiindcă ficatul gras e prima etapă de la care se poate ajunge la cele mai grave boli de ficat, cum ar fi cancerul hepatic, ciroza şi hepatita cronică. Deci, această maladie nu trebuie tratată la mişto, că o încurci. Explică această boală prof. dr Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie, de la Spitalul Militar de Urgenţă “Agrippa Ionescu”. Ficatul gras poate fi de origine alcoolică, dar există multe cazuri de ficat gras nonalcoolic. Profesorul Alexandru Oproiu explică ficatul gras în rândul nebăutorilor de alcool. Ficatul gras nonalcoolic este o depunere de grăsime în celula hepatică în cazul oamenilor care nu consumă alcool sau beau alcool în limite convenabile. În special trigliceridele se depun în celula hepatică din rândul grăsimilor din sânge. Care sunt condiţiile care conduc la apariţia ficatului gras nonalcoolic? În special obezitatea la persoanele cu indicele de masă corporală ce depăşeşte plafonul de 28-30. Dintre obezi, 30%-40% suferă de ficat gras nonalcoolic. Sunt predispuşi la ficat gras nonalcoolic şi oamenii cu dislipidemie care au colesterolul şi trigliceridele crescute. Dintre cei cu grăsimi mari în sânge, 30%-40% suferă de ficat gras. Şi diabetul zaharat de tip 2 duce la ficat gras.
Citește pe Antena3.ro