Culoarea rosiilor este data de o substanta carotenoida. Acest antioxidant eficient este usor asimilat de organism, iar in asociere cu vitaminele E si C, continute de asemenea de rosii, protejeaza pielea de soare.
STELUTA INDREI
Asadar, specialistii va sfatuiesc sa mancati cat mai multe rosii pentru a nu suferi arsuri din cauza soarelui. Bineinteles, nu neglijati cremele solare si celelalte mijloace de protectie. Rosiile se mai numesc tomate, denumire ramasa neschimbata de pe vremea aztecilor, care le foloseau in scopuri medicinale. Fiind originare din Peru, tomatele au ajuns in Europa sub denumirea de "mere peruviene". Astazi rosiile sunt considerate legume foarte importante pentru alimentatia sanatoasa.
COSMETICA. Tomatele sunt recomandate pentru curatirea tenurilor grase, cu puncte negre. In acest scop se aplica pe fata o masca preparata din rosii zdrobite, care se tine cel putin 20 de minute. "De asemenea, tomatele se afla printre vegetalele cele mai importante in cosmetica mainilor, catifelandu-le si atenuand sau indepartand in special iritatiile produse de detergenti", subliniaza dr. Ovidiu Bojor in volumul "Pledoarie pentru viata lunga". Pentru ingrijirea mainilor se prepara un lapte nutritiv din 50 de mililitri de suc de tomate, o lingurita de glicerina si un varf de cutit de sare. Aplicati pe maini si lasati cat mai mult sa patrunda in piele, iar apoi masati usor.
ACNEE. Rosiile reprezinta un adjuvant util in acnee. Contra acesteia se recomanda tamponarea obrazului cu felii de rosii, de mai multe ori pe zi, in cure de 3-4 saptamani.