x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fitoterapie - Rosiile va protejeaza pielea de soare

Fitoterapie - Rosiile va protejeaza pielea de soare

03 Iul 2004   •   00:00

Culoarea rosiilor este data de o substanta carotenoida. Acest antioxidant eficient este usor asimilat de organism, iar in asociere cu vitaminele E si C, continute de asemenea de rosii, protejeaza pielea de soare.

STELUTA INDREI

Asadar, specialistii va sfatuiesc sa mancati cat mai multe rosii pentru a nu suferi arsuri din cauza soarelui. Bineinteles, nu neglijati cremele solare si celelalte mijloace de protectie. Rosiile se mai numesc tomate, denumire ramasa neschimbata de pe vremea aztecilor, care le foloseau in scopuri medicinale. Fiind originare din Peru, tomatele au ajuns in Europa sub denumirea de "mere peruviene". Astazi rosiile sunt considerate legume foarte importante pentru alimentatia sanatoasa.

CURE DE SLABIRE. Rosiile au o valoare nutritiva foarte redusa, de 16 kcal la 100 de grame, din care se resoarbe 89%. De aceea sunt indicate in majoritatea curelor de slabire. Persoanele care sufera din cauza carentelor de vitamine (hipovitaminoze) trebuie sa consume rosii, deoarece reprezinta o sursa importanta de vitamine. Tomatele au un continut ridicat de potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina A si vitamina C, magneziu, zinc, cupru etc. Rosiile pot fi consumate crude, in diverse salate sau se poate prepara suc de rosii, care este foarte bun la gust. In plus, sucul de rosii este foarte eficient in dieta de slabire.

COSMETICA. Tomatele sunt recomandate pentru curatirea tenurilor grase, cu puncte negre. In acest scop se aplica pe fata o masca preparata din rosii zdrobite, care se tine cel putin 20 de minute. "De asemenea, tomatele se afla printre vegetalele cele mai importante in cosmetica mainilor, catifelandu-le si atenuand sau indepartand in special iritatiile produse de detergenti", subliniaza dr. Ovidiu Bojor in volumul "Pledoarie pentru viata lunga". Pentru ingrijirea mainilor se prepara un lapte nutritiv din 50 de mililitri de suc de tomate, o lingurita de glicerina si un varf de cutit de sare. Aplicati pe maini si lasati cat mai mult sa patrunda in piele, iar apoi masati usor.

ACNEE. Rosiile reprezinta un adjuvant util in acnee. Contra acesteia se recomanda tamponarea obrazului cu felii de rosii, de mai multe ori pe zi, in cure de 3-4 saptamani.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă rosiile