Razboiul dintre medicina si tutun se desfasoara pe viata si pe moarte, la baioneta. De fapt, pentru viata de catre medici si pentru moarte de catre tutun.
de FLORIN CONDURATEANU | |
PULSUL MEDICINEI | |
Conferentiar doctor Constantin Marica, sef de sectie la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", continua sa prezinte date interesante despre tabagism si despre lupta de a te lasa de fumat. De exemplu, studiile au aratat ca intre relele produse de fumat exista unele foarte rele. Daca fumezi o tigara rapid, in numai doua minute, acest fumat rapid este mai periculos decat daca fumezi tigara tacticos, incet, in 10 minute. In fumatul incet se mai elimina din organism unele otravuri aduse de tutun. Intarcarea sau abandonul fumatului e bine sa se desfasoare cu o consultanta de specialitate daca dependenta de fumat este mare.
Medicul de la Institutul de Pneumologie "M. Nasta" incearca mai intai sa-i intareasca fumatorului o motivatie pentru lasarea de fumat. I se arata omului ca fumatul pasiv e periculos pentru familie, inhalarea fumului tigarii lui de catre copii si sotie le deterioreaza grav sanatatea si acestor oameni nevinovati. Apoi, si ratiunile financiare trebuie scoase in evidenta, fumatorului e bine sa i se demonstreze cati bani ii zboara din buzunar cumparand zilnic pachetele de tigari. Banii irositi ar putea fi utilizati cu folos in alte directii. Fumatorul trebuie convins sa se lase de narav, pentru ca, dupa abandonarea tutunului, riscurile de imbolnaviri scad, chiar daca anularea totala a riscului de cancer pulmonar se atinge abia la 10-15 ani dupa intarcarea de fumat. Pentru a usura sarcina abandonarii fumatului se pot utiliza si mijloace farmacologice. Pentru a amagi un timp organismul obisnuit cu nicotina se poate mesteca guma cu nicotina.