x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Grijile omului cu reflux

Grijile omului cu reflux

de Florin Condurateanu    |    19 Iul 2009   •   00:00

Tot mai numeroşi sunt oamenii care se plâng cum că nu mai lipesc geană pe geană şi se învârt noaptea prin cameră, din pricina arsurilor, a balonării şi a tusei. De vină este refluxul gastroesofagian.



Acea situaţie nefirească în care conţinutul stomacului cu acizi o apucă pe contrasens, se reîntoarce în esofag chiar şi până în gură. Esofagul şi aparatul bucal nu sunt obişnuite să facă faţă unui material acid din stomac şi apar arsuri, atacuri asupra mucoasei esofagului şi a aparatului bucal. Cei cu reflux gastroesofagian nu trebuie să se culce imediat după mâncarea de seară. Să nu mănânce mult la cină şi să doarmă cu capul poziţionat mai sus. Există alimente care stimulează puternic secreţiile gastrice de care omul trebuie să se fe­rească.

De asemenea, berea, vinul, condimentele în­l­esnesc şi ele întoarcerea pe contrasens a con­ţinutului din stomac. Cei cu reflux gastroesofagian trebuie să se ferească de alimentele mai grase, care întârzie evacuarea mâncării din stomac. Stagnarea alimentelor în cavitatea stomacului stimulează refluxul gastroesofagian. Cei cu reflux trebuie să evite vinul şi berea, având voie cantităţi moderate de alcool tare.

Tot cu măsură, cei cu reflux trebuie să bea apă minerală şi băuturi acidulate. Când se apropie o aniversare, o nuntă, un botez sau alte sărbători, cei cu reflux trebuie să se pregătească pentru mesele îmbelşugate. Cu şapte zile înainte de sărbătorire, omul cu reflux trebuie să ia zilnic medicamente ce scad aciditatea, din categoria omeprazol.

E bine să înghită o capsulă din acest inhibitor de pompă de hidrogen înainte cu o jumătate de oră de micul dejun. Pentru a nu stagna mâncarea în stomac, ei trebuie să înghită o tabletă înainte de masă din medicamentele prochinetrice, cele care stimulează contracţia stomacului pentru a se goli cavitatea lui. Împotriva arsurilor, oamenii trebuie să aibă în casă şi mediamente antiacide, de exemplu dicarbocalm.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă reflux