x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gripă cu complicaţii

Gripă cu complicaţii

de Magda Marincovici    |    01 Mar 2011   •   20:09
Gripă cu complicaţii
Sursa foto: /Thinkstock

154308-thinkstock106446271.jpgMai multe cazuri de gripă la copii şi persoane în vârstă cu complicaţii care au impus spitalizare de urgenţă s-au în­registrat în ultimele două săp­tă­mâni. Profesorul doctor Florin Mihălţean, şef de secţie la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” atrage atenţia că, în ultimele două săptămâni, s-au internat mai multe persoane în vârstă cu emfizem şi bronşite acute, complicaţii ale in­fec­ţiilor virale sau bacteriene de sezon. Vârstnicii şi suferinzii de boli cronice se decompensează rapid şi necesită spitalizare.

Conferenţiar doctor Monica Luminosu, şef de secţie la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, semnalează că, în aceeaşi perioadă, au fost spitalizaţi mai mulţi copii cu complicaţii ale gripei: encefalită, pneumonie. „Din fericire, până acum, nu am înregistrat nici un deces”, spune conf. Luminosu.

La Spitalul Clinic de Boli Infec­ţioa­se şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, doctorul Enache Gheorghe, medic primar la una dintre cele trei secţii pentru copii, spune că există o uşoară creştere a numărului de copii cu ră­celi şi gripă, „izolarea fiind cea mai bună măsură de protejare de viru­surile gripale”. 

Sezonul gripal actual are o specificitate care determină complicaţiile gripei: sunt în circulaţie gripa A (H1N1) şi gripa B. Dar până la confirmarea tipului de gripă, pacienţii sunt internaţi „la comun”, existând pericolul de a transmite boala de la un pacient la altul. Dar trebuie ştiut că actualul vaccin antigripal asigură imunitate pentru toate cele trei tulpini în circulaţie.

An de an, mai multe cazuri de gripă la copii, cu complicaţii, avertizează conferenţiar doctor Monica Luminosu. „Aşa cum sunt vaccinaţi de oreion, pojar, varicelă, după ce au făcut 6 luni, bebeluşii trebuie vaccinaţi contra gripei sezoniere. Avem mulţi copii aduşi la camera de gardă, care fac parte din familii cu posibilităţi materiale, dar care încă nu au înţeles că de gripă nu ne putem proteja decât prin vaccinare. La noi încă nu s-a înţeles că trebuie să ne vaccinăm contra gripei”.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, între 7 şi 14 februarie a crescut nu­mă­rul absenţelor de la cursuri: în şcoli de la 4,5% la 7,7%, iar în licee de la 3,9% la 5,7%. Ultimul comunicat al Minis­te­rului Sănătăţii privitor la numărul in­fecţiilor respiratorii acute şi gripe con­firmă „depăşirea valorilor ma­xi­me aşteptate”. Astfel, între 14 şi 20 fe­bruarie au fost consemnate peste 118.000 cazuri de infecţii acute respi­ra­torii, cu 21,5% mai multe compa­rativ cu 7-14 februarie. Între 14 şi 20 fe­bruarie, s-au înregistrat şi două de­cese la persoane confirmate cu gripa AH1N1: o persoană de 41 de ani, vulnerabilă, din Bucureşti, şi o gra­vidă (săptămâna a 19-a de sar­ci­nă), de 29 de ani din judeţul Cluj. Mi­nis­terul Sănătăţii avertizează că în ur­mă­torul interval se va menţine „o ac­ti­vi­tate gripală de intensitate înaltă, cu răspânidre naţională”. Pentru a li­mita transmiterea acestor infecţii, Mi­nis­te­rul Sănătăţii solicită cadrelor di­da­c­­tice să trimită acasă, de la prima oră de curs, elevii care prezintă simp­to­me de răceală. Iar în spitale să fie li­mitat accesul vizitatorilor, în special a copiilor. De asemenea, populaţia se poate proteja prin vaccinul antigripal care măreşte imunitatea contra ce­lor trei tulpini virale ce circulă la ora actuală.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei