x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gripa la varstnici

Gripa la varstnici

17 Feb 2005   •   00:00

Vaccinarea persoanelor in varsta contra gripei nu contribuie la salvarea vietii acestora, potrivit unui studiu realizat pe parcursul a 30 de ani de cercetatorii americani de la Institutul National de Sanatate.

STELUTA INDREI

LA SPITAL. Batranii se pot imbolnavi de gripa chiar daca au facut vaccinul antigripal
Specialistii americani recomanda persoanelor in varsta sa se vaccineze contra gripei, dar sa nu intre in panica daca se imbolnavesc, pentru ca vaccinul nu si-a facut efectul. Studiul coordonat de Lone Simonsen, epidemiolog la Institutul american de Sanatate, a generat numeroase controverse in Statele Unite ale Americii, unde a existat o perioada de criza privind vaccinul antigripal. Sute de mii de varstnici stateau ore intregi la coada pentru a obtine o injectie care sa ii protejeze contra gripei. In acest context, Guvernul SUA s-a vazut in situatia de a recomanda adultilor cu varste mai mici de 65 de ani sa renunte la vaccin. "In aceasta situatie, toata lumea avea sentimentul ca urma sa moara daca nu se vaccina, ceea ce este putin exagerat", precizeaza Lone Simonsen.

DEZBATERI. Rezultatele studiului ar putea influenta strategiile viitoare in domeniul vaccinarii contra gripei, in sensul organizarii unor campanii de vaccinare in randul elevilor, cei mai mari propagatori ai virusului gripal. Doctorul Walter Orenstein de la Universitatea Emory va publica in American Journal of Epidemiology un studiu care sustine vaccinarea antigripala a elevilor. Pentru moment insa, Centrul de Control si Prevenire a Bolilor (CDC Atlanta) nu are in vedere nici o schimbare a recomandarilor adresate populatiei care trebuie sa se vaccineze, pentru ca sunt necesare si alte studii. "Consideram ca principalul mijloc de a-i proteja pe varstnici de gripa ramane vaccinarea", sustine epidemiologul William Thompson de la CDC Atlanta.

Desi controversatul studiu publicat in Archives of Internal Medicine ia in considerare totalitatea datelor despre persoanele in varsta, el nu compara direct varstnicii care au fost vaccinati si pe cei care nu au fost vaccinati, explica William Thompson. Studiile care s-au bazat pe aceasta comparatie au aratat ca vaccinarea reduce mortalitatea din cauza gripei. Totusi, specialistii americani sunt de parere ca autoritatile trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a pune la punct strategia de vaccinare impotriva gripei.

INCA NU ESTE EPIDEMIE
In Romania nu s-a instalat inca epidemia de gripa. Centrul National de Referinta pentru gripa din cadrul Institutului National "I. Cantacuzino" anunta ca totusi exista pericolul ca gripa sa fie adusa in tara de romanii care lucreaza in strainatate. In Spania, Portugalia si Italia s-a instalat deja epidemia de gripa, iar nivelurile indicatorilor sanitari sunt de trei ori mai mari decat in sezonul precedent, fiind afectate toate grupele de varsta. Specialistii avertizeaza ca in urmatoarele saptamani este posibila o extindere a gripei si in alte tari din Europa. Sezonul actual de gripa se caracterizeaza prin reaparitia unor tulpini care au circulat in anii trecuti.

Potrivit recomandarilor in vigoare, persoanele mai in varsta de 50 de ani, copiii, femeile insarcinate, bolnavii cronici si personalul medical trebuie sa se vaccineze antigripal. In fiecare an, o persoana in varsta din 1.000 moare din cauza gripei.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripă gripei