Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lua in calcul ipoteza transmiterii de la om la om a virusului gripei aviare, intr-o familie din China. Autorităţile din China resping această ipoteză.
Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lua in calcul ipoteza transmiterii de la om la om a virusului gripei aviare, intr-o familie din China. Autorităţile din China resping această ipoteză.
La 24 noiembrie, un tănăr de 24 de ani, din provincia Jiangsu, prezenta simptomele gripei aviare. El a fost spitalizat la 27 noiembrie şi a decedat la 2 decembrie. Laboratorul naţional al Chinei a confirmat acest caz la 6 decembrie. Potrivit unui comunicat al Ministerul Sănătăţii din China, nimic nu indică faptul că victima ar fi fost in contact cu păsări bolnave inainte de alterarea stării de sănătate a tănărului. Mai trebuie spus că in aceeaşi familie, tatăl tănărului decedat este la ora actuală spitalizat, fiind diagnosticat cu gripă aviară. In incercarea unei prime explicaţii pentru apariţia gripei aviare atăt la tată, căt şi la fiu, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a luat in calcul trei ipoteze: fie infecţia lor este luată de la acelaşi animal, fie tatăl şi fiul au intrat in contact cu două animale diferite, contaminate cu H5N1, fie este un caz de transmitere intre tată şi fiu, a indicat John Rainford, purtător de cuvănt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 69 de persoane, care au fost in contact cu tănărul decedat, au fost chestionate, cu scopul de a verifica dacă acestea se află in pericol.
OPINIE. Purtătorul de cuvănt al Ministerului Sănătăţii din China spune că "nu este nici o bază biologică pentru transmiterea de la om la om", bazăndu-se pe faptul că virusul care l-a ucis pe tănăr nu a suferit o mutaţie, dovadă fiind că tatăl tănărului decedat este in convalescenţă. Dar, pe de altă parte, potrivit autorităţilor chineze, tănărul decedat nu a fost in contact cu păsări contaminate, iar in provincie nu a fost semnalat nici un focar de gripă aviară.
Transmiterea interumană a virusului H5N1 este foarte rară. Totuşi, pănă acum, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inventariat trei cazuri suspecte in acest sens: in Vietnam, Cambodgia şi Indonezia.
STATISTICĂ. In lume, din 2003, s-au inregistrat 336 de persoane cu virusul H5N1 şi 207 au decedat. Majoritatea cazurilor au fost depistate in Asia, dar şi in Orientul Mijlociu.
magda.marincovici@jurnalul.ro