Hipertensiunea este depistata si la copii de peste 14 ani, in special la cei din mediul urban. Este concluzia unui studiu zonal realizat in tara noastra.
MAGDA MARINCOVICI
|
ATENTIE. Din cauza alimentatiei dezechilibrate si a sedentarismului, hipertensiunea apare la varste din ce in ce mai mici |
Profesor doctor Maria Dorobantu, presedinta Grupului de lucru de hipertensiune din cadrul Societatii Romane de Cardiologie, a prezentat recent concluziile catorva studii efectuate in tara noastra privind prevalenta bolilor cardiovasculare.
STUDII. Un studiu pe un esantion de 2.100 de copii arata ca 6,1% dintre acestia sufera de hipertensiune, a explicat prof. dr. Maria Dorobantu.
Hipertensiunea este prezenta la copii de peste 14 ani, cifre mai mari inregistrandu-se in mediul urban. Potrivit prof. dr. Maria Dorobantu, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul favorizeaza obezitatea si instalarea hipertensiunii la adolescenti.
Un alt studiu realizat in Bucuresti evidentiaza ca 31% din populatia Capitalei sufera de hipertensiune arteriala, 15% dintre cei afectati fiind bine controlati, ponderea acestora insa este foarte mica, a spus prof. dr. Maria Dorobantu. La acest studiu se adauga altul de asemenea zonal, realizat la Oradea. El a avut ca scop prevalenta sindromului metabolic prin hipertensiune arteriala, rata fiind relativ mica.
Aceste studii efectuate in unele regiuni ale tarii nu pot da imaginea reala a prevalentei bolilor cardiovasculare in tara noastra. In acest sens, prevalenta hipertensiunii arteriale si a bolilor cardiovasculare la populatia din Romania va fi evaluata printr-un studiu demarat in aceasta luna de Grupul de lucru de hipertensiune din cadrul Societatii Romane de Cardiologie, in colaborare cu specialisti in domeniu din Polonia si Ucraina.
PROIECT. Acest studiu la nivel national este necesar in conditiile in care, pana in prezent, nu au fost facute cercetari privind prevalenta hipertensiunii si in nici un caz a hipercolesterolemiei pentru a cunoaste adevarata dimensiune a fenomenului.
Prin studiu se urmareste definirea profilului de risc la hipertensiune arteriala pe baza unor intrebari recomandate de societatea europeana in domeniu, spune prof. dr. Maria Dorobantu.
In studiu vor intra 2.000-2.500 de persoane de peste 18 ani, aceasta varsta fiind considerata reprezentativa pentru populatia adulta din tara noastra. Se spera ca rezultatele preliminare ale studiului sa fie cunoscute in luna aprilie. Pe baza datelor obtinute se intentioneaza elaborarea de programe de educatie la nivel national, educatie care sa inceapa inca din perioada de scoala.