Batranetea nu este o boala, ea este o etapa de viata, cu multe tare, cu lipsuri, dar e etapa pe care trebuie s-o traiesti incercand sa limitezi starile care o deranjeaza.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Batranetea are o caracteristica, intelepciunea, specifica doar omului, neexistand la celelalte regnuri. Stravinski spunea: "Batranetea este incununarea unei vieti". Aceste aprecieri le-a exprimat doctor Marcela Covic, medic primar gerontolog si in acelasi timp psihiatru, sefa de sectie la Institutul National de Geriatrie si Gerentologie "Ana Aslan". Ana Aslan, inventatoarea Gerovitalului si Aslavitalului, dar si prima din lume care a construit un sanatoriu menit tratarii batranetii, avea o deviza: "E mai important sa dam viata anilor decat ani vietii. Batranetea poate fi normala, fiziologica, dar exista si batranetea patologica.
Fiecare ne nastem cu un bagaj genetic, cu o anume stofa, unii mostenesc longevitatea, altii fragilitatea si uzura precoce. Dar imbatranirea este accelerata si de factori de mediu, de factori sociali, dupa cum foarte importanti sunt factorii medicali, una este sa te loveasca 10 boli o data cu inaintarea in varsta si alta este sa imbatranesti fiziologic. Din pacate, acesti factori se cumuleaza. Geriatria are menirea sa faca din batranete o etapa de viata si nu o boala. In procesul de imbatranire foarte importanta este personalitatea omului, o personalitate armonioasa adapteaza starea sa si cele din jur la armonia felului sau de a fi, anume nu mai poate urca pe munte, face plimbari prin oras. Optimistii imbatranesc mai greu, pesimistii, care vad totul in negru, sunt prada mai usoara imbatranirii precoce. Cei cu o personalitate armonioasa stiu sa se fereasca de stres, acesta fiind unul din factorii importanti ai procesului de imbatranire. Una dintre cele mai importante bogatii ale omului este sa aiba cat mai multe hobby-uri, sa poti renunta la unele in etapa batranetii, dar sa ramai cu alte pasiuni, sa ai ce face, sa faci mereu cate ceva, sa nu te plictisesti, sa ai deschidere spre lume, sa nu fii morocanos, ci sa stabilesti relatii cu cat mai multe persoane.
Citește pe Antena3.ro