x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hormonii duc la incontinenta urinara

Hormonii duc la incontinenta urinara

27 Feb 2005   •   00:00

Administrarea preparatelor hormonale dupa instalarea menopauzei poate fi una dintre cauzele aparitiei incontinentei urinare. Aceasta este parerea cercetatorilor de la Universitatea Wayne (Detroit, SUA), care au publicat un studiu in acest sens in revista Journal of the American Medical Association.

GEORGETA LICSANDRU

PERICOL. Femeile in varsta sunt cele mai afectate de dezechilibrele hormonale
STUDIU. Intre anii 1993 si 1998, un grup de cercetatori sub conducerea lui Susan Hendrix, ginecolog la Universitatea Wayne, a tinut sub observatie 27.000 de femei, cu varste intre 50 si 79 de ani. Femeile au fost impartite in trei grupuri: unul dintre ele a primit un preparat placebo, fara nici un efect, femeile din al doilea grup au primit preparate pe baza de estrogen, iar celui de-al treilea grup i-au fost administrate preparate cu estrogen si progesteron. Dupa un an si jumatate, 53% din femeile din al doilea grup de studiu sufereau de incontinenta urinara, iar in al treilea grup - 39%. In acelasi timp, a crescut de doua ori numarul cazurilor asa-numitei incontinente urinare de stres, care apare in timpul activitatii zilnice, in timpul rasului, tusei, stranutului, exercitiilor fizice, ridicarii unor greutati. Autorii studiului subliniaza ca terapia hormonala are efecte negative asupra mentinerii tonusului vezicii urinare si sfincterelor canalului urinar. De aceea, inainte de inceperea unei asemenea terapii, medicii ar trebui sa tina seama de ultimele descoperiri in domeniu.

De asemenea, cercetatorii neaga si ideea potrivit careia administrarea de hormoni in timpul menopauzei ar preveni afectiunile cardiovasculare, fracturile, depresiile, pierderile de memorie.

CAUZE. Potrivit statisticilor, o treime din femei se adreseaza anual ginecologului, acuzand simptome de incontinenta urinara involuntara in cazul efortului fizic. Cele mai frecvente cazuri sunt femeile ajunse la varsta menopauzei, insa exista si cazuri de femei tinere care se confrunta cu aceeasi problema. Principalele cauze ale incontinentei urinare sunt: nasterile multiple dificile, interventiile chirurgicale (cum ar fi extirparea uterului), munca fizica intensa, diferite traume.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă