x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei În pat, fără dureri de spate

În pat, fără dureri de spate

de Florin Condurateanu    |    06 Feb 2011   •   17:03
În pat, fără dureri de spate
Sursa foto: /Thinkstock
150447-thinkstock-200214481-001.jpgPentru a menaja coloana cervicală, este bine ca perna să nu fie prea mare şi, periodic, să efectuăm exerciţii speciale.

Cele mai dese consultaţii la medici sunt cauzate de durerile de spate. Există vorbe că, o dată cu dobândirea poziţiei verticale în două picioare, coloana vertebrală s-a încărcat cu o mulţime de forţe, de tensiuni greu de suportat.

Iată câteva lămuriri date de doctorul Gelu Onose, şeful Clinicii de Medicină Fizică şi Recuperare de la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bu­cureşti.
Una dintre cele mai periculoase şi solicitante mişcări este ridicarea din poziţia orizontală din pat în poziţia şezut.
Solicitările asupra vertebrelor şi discurilor coloanei sunt atât de mari, încât această ridicare din poziţia culcat la 90 de grade în fund se numeşte maşina de spart discuri intervertebrale.
De aceea, sfatul me­dicilor este următorul: când te scoli din patul în care ai dormit, trebuie mai întâi să te rulezi cu corpul pe o parte şi ridicarea să fie în cot. Cu alte cuvinte, să te roteşti în pat pe o parte, să te sprijini în cot şi apoi să te ajuţi de cot pentru a te aşeza în fund. Fiindcă astfel descarci de forţe mari co­loana vertebrală.

O altă recomandare este să dormi pe o parte pe un pat ceva mai tare, dar nu să pui o scân­dură. Salteaua trebuie să fie mai tă­rişoară, nu o scândură. E recomandată salteaua fără denivelări, care nu face o adâncitură precum o covată. Pentru menajarea coloanei cervicale, e bine ca perna de sub cap să nu fie mare.

Altă mişcare care biciuieşte co­loana vertebrală este ridicarea de jos a unei greutăţi. De aceea, ridicarea unei plase pline sau a altei greutăţi se face din poziţia "pe vine", ast­fel încât la efort să participe şi muş­chii picioarelor, diminuând astfel so­li­citările coloanei vertebrale.
Necazul în durerile de mijloc provine de la nucleul pulpos al discului dintre vertebre. Nucleul pulpos se îmbibă cu apă şi se sărăceşte în apă în funcţie de presiunea la care este spus. De asemenea, prin înaintarea în vârstă, nucleul pulpos al discului intervertebral pierde apă, se fisurează, aşa că se rup fragmente care apasă asupra inelelor fibroase sau rup inelele fibroase din disc.
În boala de degenerare a co­loa­nei, când fragmentele de nucleu iau în cap inele fibroase ale discului, se exer­cită o apăsare pe partea poste­rioa­ră şi apare blocajul de şale fără du­reri.
În etapa următoare mai gravă, frag­mentele de nucleu pulpos iau în cap şi cele mai depărtate inele fi­broase ale discului (primele din afară) care sunt brăzdate de nervi şi apare durerea, deci, lombosciatica.

×
Subiecte în articol: afectiuni ale coloanei vertebrale