x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

INFO

27 Dec 2006   •   00:00

CANCER DE PANCREAS. Cercetatorii americani au descoperit o gena responsabila pentru cancerul de pancreas. In cadrul studiului publicat in revista PloS Medicine, cercetatorii au analizat genomul a 18 persoane din aceeasi familie, care aveau cancer de pancreas. Toti cei 18 erau purtatori ai unei gene mutante - Palladin. Gena Palladin este la originea a 10% dintre cancerele de pancreas. "Descoperirea permite identificarea unei prime porti de intrare in procesul celular care se afla la originea acestui tip de cancer", arata prof. Teri Brentnall si colegii sai de la Universitatile Washington si Pittsburgh.

PANDEMIE. O eventuala pandemie de gripa ar face 62 de milioane de victime in intreaga lume - arata un studiu aparut in publicatia britanica The Lancet. Cele mai multe victime (96%) ar fi inregistrate in statele slab dezvoltate, unde medicamentele de ultima generatie si ajutorul medical specializat sunt greu accesibile. Cea mai posibila cauza a unei pandemii este virusul gripei aviare H5N1. Potrivit expertilor, pandemiile de gripa se inregistreaza de doua-trei ori in 100 de ani. Secolul trecut, cele mai multe victime au fost facute de gripa spaniola - 50 de milioane de persoane, in anii 1918-1920.

JUCARII. Jucariile muzicale pot afecta auzul copiilor, avertizeaza medicii britanici. "Sfatul nostru este simplu: nu le permiteti copiilor sa tina jucariile aproape de urechi si nici sa se joace cu acestea mai mult de o ora pe zi", recomanda specialistii. Acestia au masurat sunetele emise de 15 jucarii destinate copiilor intre 3 luni si 15 ani. Pentru a nu prezenta nici un pericol, intensitatea sunetului emis de jucarii nu trebuie sa depaseasca 85 de decibeli. Opt din cele 15 jucarii analizate aveau o intensitate a sunetelor intre 81 si 105 decibeli, un pericol real pentru auzul micutilor. (Georgeta Licsandru)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă