x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

23 Noi 2006   •   00:00
ALZHEIMER. Bolile cardiace sau atacurile cerebrale pot provoca aparitia maladiei Alzheimer, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani. Cercetatorii de la Universitatea British Columbia au descoperit ca aceste boli provoaca reducerea fluxului de oxigen din creier, stimuland astfel activitatea unei gene, BACE1. Aceasta gena controleaza dezvoltarea unor grupuri de proteine care provoaca aparitia maladiei Alzheimer. Studiile realizate in laborator, pe cobai, sugereaza faptul ca marirea fluxului de oxigen din creier ar putea fi o modalitate de a trata maladia Alzheimer.

SIDA. Epidemia SIDA la nivel global continua sa creasca, iar in unele tari, unde numarul persoanelor cu SIDA era stabil sau in scadere, s-a inregistrat un procent ridicat al persoanelor infectate cu HIV, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Epidemia in Europa Centrala ramane scazuta in comparatie cu restul Europei. In 2005, doar patru tari au raportat peste o suta de noi cazuri de SIDA: Polonia - 652 de persoane, Turcia - 332 de cazuri, Romania - 205, Serbia si Muntenegru - 112 si Ungaria - 110.

DROGURI. Marea Britanie a devenit capitala cocainei in Europa, avertizeaza un raport al Organizatiei Natiunilor Unite. In ultimii 7 ani, consumul de droguri printre persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani s-a dublat, iar numarul adultilor care consuma droguri aproape s-a triplat in ultimii 10 ani. Potrivit celor mai recente sondaje din Marea Britanie, realizate intre 2001 si 2003, 6,8% din populatia cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani se drogheaza cu cocaina. Spania urmeaza in clasament cu un procent de 4,9%. In Ungaria, 1% din populatie se drogheaza cu cocaina, iar pe ultimele locuri se afla Finlanda, cu 0,7%, si Luxembourg, cu un procent de 0,2%.

INEDIT. O companie de bauturi racoritoare, care a inventat sucul cu gust de peste, a lansat un nou produs carbogazos, cu gust de mazare, relateaza Skynews. O alta firma americana, Jones Soda, a mai lansat anterior bauturi racoritoare cu alte arome neobisnuite, cum ar fi cea cu gust de curcan, de supa sau cu aroma de cartof dulce. Cel mai recent produs, bautura cu aroma de mazare, va face parte din "pachetul de sarbatori" cu sticle de suc, comercializat in SUA. Peter van Stolk, un reprezentant al Companiei Jones Soda, a spus ca nu intelege de ce bauturile cu arome ciudate se vand foarte repede, pentru ca el insusi nu le poate bea.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă