x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

20 Noi 2006   •   00:00
PROMISIUNI. Eugen Nicolaescu a anuntat ca, de la 1 ianuarie 2007, prin OU 72/2006, medicii rezidenti sunt platiti de Ministerul Sanatatii Publice. Pana acum, ei erau platiti de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Ministrul Sanatatii a subliniat ca salariile vor creste cu 20%-60%, acestea fiind acum intre 3.000 si 4.000 de lei. Foarte importante vor fi garzile. In prezent, rezidentii din anii 4 sau 5 care fac garzi sunt retribuiti in functie de decizia managerului de spital si de fondurile existente, adica pot lua sau nu bani pentru garzi, ceea ce nu este corect, a spus ministrul.

GENETICA. Inaltimea este mostenita de la tata, iar greutatea de la mama, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie. Ei au reusit sa descopere care dintre parinti este responsabil de greutatea sau inaltimea unei persoane. Tatii inalti au bebelusi care la nastere masoara mai mult in lungime. Totodata, greutatea corporala a mamei are un efect major asupra greutatii la nastere a bebelusului. Acest lucru este atribuit mediului din uter, mamele supraponderale sau obeze avand un nivel mai crescut de zahar in sange.

REZIDENTIAT. 2.000 de posturi de rezident si peste 5.000 de candidati din toata tara. Cele mai disputate sunt medicina dentara, medicina de laborator, chirurgia, in timp ce medicina de familie este cenusareasa concursului. Candidatii s-au prezentat cu aproximativ 3 ore inainte de inceperea concursului. Fata de 2005, la rezidentiatul 2006 se inregistreaza o scadere cu 492 a numarului candidatilor inscrisi. O explicatie ar putea fi reorientarea "medicinistilor" spre alte domenii, in special in companiile farmaceutice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă