x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Legumele, mai tari ca vitaminele

Legumele, mai tari ca vitaminele

10 Feb 2005   •   00:00

Cu apucaturi de detectiv, stiinta a descoperit o noua banda de hoti, infractori care sterpelesc, ei fiind radicalii liberi din organism, care fura electroni de la vecini, de la ADN-ul celulelor, de la proteine, de la membranele celulare, astfel aducand mai repede batranetea; este vorba de stresul exidativ provocat de acesti radicali liberi.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Impotriva acestor hoti lupta substantele antioxidante, care dupa o varsta sunt tot mai putine in organism, deschizand usa imbatranirii.

Doctorul Ileana Marinescu, medic primar endocrinolog la Institutul de endocrinologie "Parhon", spune ca legumele si fructele sunt surse de antioxidanti. In legume si fructe gasim mijloace de protectie naturala impotriva batranetii, in legume si fructe exista antioxidanti mai eficienti impotriva procesului de imbatranire decat vitaminele A, E si C.

In fata batranetii nu trebuie sa stai cu mainile incrucisate, ca in fata unei fatalitati. Cu masuri simple privind modul de viata poti amana batranetea, poti s-o faci confortabila. Regimul de alimentatie, fara imbuibare, o dieta hipocalorica avand mai putin de 1.500 de colarii pe zi te ajuta sa traiesti mai mult, sa lupti mai bine cu bolile canceroase. O alta metoda de a lupta cu imbatranirea este miscarea, mai ales in aer liber, obicei sanatos, dar atat de neglijat de omul modern. De copil, omul trebuie sa se miste. Chinezii au studiat si au tras concluzii cum ca indivizii care au inotat constant in timpul vietii sunt longevivi, luptau mai indarjit cu bolile, isi pastrau proaspete memoria si judecata. Foarte important pentru lupta cu batranetea este felul in care a fost hranit sugarul, decisiva este alaptarea cat mai indelungata la san. Dar nu trebuie sa ne rezumam la corp. Functiile organismului sunt dependente de starea de spirit, tocmai de aceea e bine sa fii mai bun, mai milostiv, mai generos, mai recunoscator si vei domina lupta cu batranetea.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă