x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Leucemia la varste fragede

Leucemia la varste fragede

16 Feb 2005   •   00:00

Desi nu avem un Re-gistru National al Bolnavilor de Cancer, medicii sunt convinsi ca numarul copiilor bolnavi de neoplasm este in crestere.

MAGDA MARINCOVICI

BUDIMEX. Spatiile de cazare de la "Casa parintilor" permit acestora sa fie alaturi de copiii lor
In Romania nu exista un Registru National al Bolnavilor de Cancer, ceea ce face practic imposibile precizarea si evolutia numarului cazurilor de cancer la adulti si la copii, avertizeaza profesorul doctor Florea Iordachescu, directorul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie" (Budimex). Totusi, se poate aprecia ca "in mod cert numarul cazurilor noi de copii bolnavi de cancer este in crestere". Potrivit unor date, in 2001-2002, in tara noastra erau 2.225 de copii bolnavi de cancer intre 0 si 14 ani.

In acest spital sunt internati cu diagnosticul de cancer de la nou-nascuti la adolescenti din Bucuresti, judetele limitrofe si chiar din judete mult mai indepartate. Din observatiile prof. dr. Florea Iordachescu, "leucemiile acute sunt mai frecvente la copiii de varsta mica, iar tumorile solide, la copiii de varsta scolara si la adolescenti. Desi mai rar, aici au fost spitalizati chiar nou-nascuti cu tumori congenitale".

DOTARE. La ora actuala, Sectia de Oncologie a spitalului are 30 de paturi, dar in evidente si in tratament ambulatoriu sunt peste 150 de copii. Este clar ca, in conditiile cresterii numarului copiilor bolnavi, capacitatea Sectiei de Oncologie este foarte redusa. Mai mult, sectia nu este dotata cu aparatura necesara radioterapiei. Astfel, micutii pacienti fac naveta cu Salvarea intre spital si Institutul Oncologic Fundeni pentru radioterapie. In acest sens, prof. dr. Iordachescu este de parere ca spitalul ar trebui dotat cu aparatura necesara radioterapiei. Prof. dr. Florin Iordachescu mai semnaleaza ca nici un spital de copii din Bucuresti nu are in dotare un aparat pentru diagnostic prin rezonanta magnetica nucleara (RMN). "Cred ca ar fi foarte bine daca macar un spital ar avea posibilitatea diagnosticului imagistic pentru micutii pacienti din toate spitalele de pediatrie bucurestene."

Cele mai multe medicamente anticancer sunt asigurate prin programul national de lupta contra cancerului. Totusi, raman neacoperite unele medicamente esentiale care sunt procurate prin sponsorizari sau contributii ale parintilor. Se stie ca acesti copii, din cauza sistemului lor imunitar deficitar, sunt foarte vulnerabili in fata bolilor infectioase, adesea fiindu-le fatale.

Rata de supravietuire. Vestea buna este ca a crescut rata de supravietuire. In general, sunt considerate vindecabile cazurile care au inregistrat 10 ani de la diagnosticare. Rate de supravietuire incurajatoare prezinta cazurile de tumori renale depistate in primele luni de viata. Acestea nu sunt operabile si, cu tratament adecvat, pot fi vindecabile. Si in cazurile de leucemie acuta limfoblastica, forme de leucemie frecvente la copii, ratele de supravietuire sunt in crestere.

CASA PARINTILOR
La Spitalul de copii "Marie Sklodowska Curie" functioneaza "Casa parintilor". Asociatia P.A.V.E.L. "Primul Ajutor Viata este Luminoasa" a pus la dispozitia parintilor din provincie care au copii internati aici spatii de cazare gratuita. Modelul nu este unic. Si la Spitalul Clinic de copii "Grigore Alexandrescu", exista posibilitatea de cazare gratuita a parintilor. Aceasta solutie nu numai ca ii degreveaza pe parinti de importante cheltuieli, dar ofera posibilitatea copiilor internati sa fie mai aproape de parinti

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă copii