x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Liposucţia subţiază talia

Liposucţia subţiază talia

de Mirela Dădăcuş    |    10 Feb 2009   •   00:00

Contrar opiniei populare, liposucţia nu este o metodă de slăbit, cu toate că are ca efect şi scăderea în greutate. Liposucţia este o metodă chirurgicală de modelare a corpului, prin îndepărtarea, din zone bine delimitate, a excesului adipos, subţiind astfel stratul de grăsime.



Se recomandă persoanelor la care metodele convenţionale - dietă şi exerciţii - nu au dat rezultate. Procedura se face cu ajutorul  unor instrumente speciale - canule de lipoaspiraţie, conectate la un aparat ce produce aspiraţia grăsimii. Potrivit dr Klara Hatami, medic specialist în chirurgie plastică, lipoaspiraţia modelează zonele cu predispoziţie la formarea depozitelor de grăsime: abdomen, talie, coapse, fese, braţe, zona de sub bărbie şi faţa internă a genunchilor - la femei; abdomen, torace şi zona de sub bărbie - la bărbaţi. "Procedura se efectuează sub anestezie generală şi durează două-trei ore. Cantitatea  maximă de grăsime care se poate extrage într-o operaţie, fără a periclita sănătatea pacientului, este de aproximativ cinci litri", ne-a spus medicul. Operaţia nu se face în timpul menstruaţiei. Ea se planifică din timp, ţinându-se seama de analizele preoperatorii şi de starea de sănătate a persoanei în ziua intervenţiei. Cu două săptămâni înainte de operaţie, trebuie evitate medicamentele antiinflamatoare şi vitaminele.

REZULTATE ÎN DOUĂ LUNI
În cazul persoanelor cu o cantitate mare de ţesut adipos pe mai multe zone ale corpului se face un tratament etapizat în mai multe intervenţii chirurgicale, efectuate la un interval de câteva luni, recomandă medicul. Efectul operaţiei se vede în aproximativ două-trei luni. Potrivit dr. Hatami, lipoaspiraţia nu lasă cicatrici vizibile (2-4 mm), acestea fiind oricum plasate în cutele naturale ale corpului. Recuperarea postoperatorie decurge mai repede dacă, după două săptămâni de la operaţie, se efectuează şedinţe de masaj pe zonele operate. Se recomandă 10 şedinţe de masaj, câte două pe săptămână.


Sfatul medicului

Liposucţia se face de obicei în sezonul rece, pentru a putea purta, aproximativ două luni, garmentul postoperator (pantalon compresiv sau burtieră ce uşurează recuperarea), recomandă dr Klara Hatami, medic specialist chirurgie plastică, estetică şi reparatorie. Efortul fizic se reia după trei-patru săptămâni, în funcţie de pacient. Echimozele şi tumefacţiile de pe zonele operate se vindecă în 10-14 zile.

×
Subiecte în articol: chirurgie