x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mananci putin, traiesti mult

Mananci putin, traiesti mult

de Magda Marincovici    |    08 Sep 2005   •   00:00
Mananci putin, traiesti mult

Persoanele care mananca putin si alimente hipocalorice au sansa de a trai mai mult. Un exemplu este populatia insulei Okinawa, care nu depaseste 1.500 de calorii zilnic, mananca putina carne si lactate, dar traieste in medie 76 de ani.

Cercetarile au inceput cu studii efectuate pe animale. S-a observat ca, la rumegatoare, reducerea numarului zilnic de calorii face minuni. Cu cat animalele mananca mai putin cu atat ele traiesc mai mult. Doctorul John Phelan de la Universitatea California din Los Angeles sustine ca, practic, in cazul acestor animale, se poate dubla durata vietii, gratie alimentatiei hipocalorice.

Studiile au fost extinse si au condus la aceeasi concluzie, in cazul pestilor. Aceste rezultate i-au facut pe cercetatori sa viseze. Si chiar s-au gasit unii care sa sustina ca restrictiile calorice sunt la fel de eficiente si la om. S-a mers si mai departe, afirmandu-se ca reducerea caloriilor ar putea sa-l ajute pe om sa traiasca pana la 125 de ani.

ALIMENTE. In fata acestei ipoteze, totusi, doctorul John Phelan s-a aratat mai putin optimist. El a comparat regimurile alimentare ale catorva categorii de japonezi. Astfel, persoanele care practica sumo, sportul traditional al Japoniei, consuma in medie 5.500 de calorii zilnic, populatia majoritara a Japoniei inghite in mod obisnuit 2.300 de calorii, iar locuitorii din zona Okinawa, chiar mai putin. Doctorul John Phelan a stabilit ca populatia insulei Okinawa mananca foarte putin, hipocaloric, in schimb este cea mai longeviva.

CENTENARI. Comparativ cu populatiile din tarile occidentale, in aceasta zona, numarul centenarilor este de patru ori mai mare. La indicatorul speranta de viata medie, japonezii ocupa un loc superior, cu 76,7 ani, in timp ce practicantii sportului traditional sumo au speranta de viata de 60 de ani. Centenarii insulei Okinawa i-au atras in mod deosebit pe cercetatori. Ei au explicat stiintific ca longevitatea lor nu este legata de factorul genetic. Si, totusi, care este secretul longevitatii? Cercetatorii sunt convinsi ca fenomenul este datorat stilului alimentar al acestor locuitori. Populatia Okinawei mananca in mod curent sapte portii de fructe si legume, sapte portii de cereale, doua portii de soia, peste gras de mai multe ori pe saptamana, dar foarte putina carne si lactate grase. De fapt, ei mananca alimente care contin putine calorii. Iar aportul zilnic este de 1.500 de calorii.

FARA SACRIFICII
In studiul publicat in Ageing Research Reviews, doctorul John Phelan este de acord cu legatura directa intre alimentatie si longevitate. A manca mai putin permite un castig intre 3% si 7% la durata vietii. Dar... "Mesajul meu este ca a suferi pentru a fi slab nu are efecte asupra duratei vietii." Doctorul Phelan insista asupra necesitatii de a ne pastra in limitele greutatii normale si de a ne feri de supraponderalitate. Dar fara sacrificarea tuturor placerilor culinare, ci prin "ajustarea" portiilor si prin combinatii de alimente care sa asigure necesarul caloric, dar si aportul de elemente nutritive esentiale.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă