x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamente compensate 90%

Medicamente compensate 90%

31 Iul 2004   •   00:00

De la 15 august, pensionarii care au venituri sub 6 milioane de lei lunar beneficiaza de medicamente compensate cu 90%.

MAGDA MARINCOVICI

Astfel, de la jumatatea lunii august, aceasta categorie de populatie va plati 10% din pretul medicamentelor aflate pe lista medicamentelor compensate. Ei isi vor lua aceste medicamente din farmaciile care au contract cu casele de asigurari de sanatate.

Pentru a preveni punerea pe drumuri a batranilor bolnavi, ministrul Sanatatii a dat asigurari ca pana la 6 august Imprimeria Nationala are obligatia sa trimita caselor judetene de asigurari de sanatate noile retete, iar din 7 august, peste 15.000 de medici prescriptori (care au dreptul sa prescrie retete), respectiv medici de familie, medici specialisti le vor fi distribuite carnetele de retete. Fiecare carnet cuprinde 50 de retete pe care este inscriptionata noua compensare.

Presedintele Colegiului Farmacistilor Bucuresti (CFM), farmacist Ioan Uivarosi, considera ca nu a fost rezolvata problema sursei financiare de acoperire ritmica a cheltuielilor ocazionate de aceasta masura. "Conform legislatiei, in 2005 ar trebui sa se dea sumele pentru medicamentele compensate pe opt luni din 2004, la care se adauga sumele generate de compensarea cu 90%. Vom asista la o rostogolire a bolovanului datoriilor catre farmacii, furnizori, producatori", sustine presedintele CFB.

Consecinta: multe farmacii mici vor disparea, iar lanturile farmaceutice vor face fata cu dificultate incasarilor reduse si neritmicitatii acoperirii unui nivel mai mare de compensare. Ministrul Branzan a precizat ca aceste chelutuieli totale pentru introducerea compensarii de 90%, de la 15 august la 31 decembrie, se ridica la 1.100 miliarde de lei, din care sunt acoperite doar 600 de miliarde de lei, restul achitandu-se in 2005.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă