Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) intenţionează ca de la 1 iulie să introducă un nou mecanism de rambursare şi compensare a medicamentelor.
În principal, potrivit acestui mecanism, pacientul va fi în situaţia să plătească mai mult pentru medicamente pentru a-şi continua tratamentul, iar CNAS poate revizui listele de compensate şi gratuite, în funcţie de interesul unuia sau altuia dintre producătorii de medicamente.
Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), spune că "noul mecanism de rambursare şi compensare a medicamentelor este preluat din Olanda şi adaptat la noi".
Proiectul CNAS de rambursare şi compensare a medicamentelor este extrem de complicat, motiv pentru care Agenţia Naţională a Medicamentelor, Ministerul Sănătăţii, Colegiile Medicilor şi al Farmaciştilor nu şi-au exprimat încă observaţiile. Culmea este că nici măcar CASMB - cea care trebuie să aplice la Bucureşti noul sistem - nu l-a priceput. Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, avertizează că pe site-ul CNAS acest proiect în format PDF în cel mai bun caz poate fi citit cu lupa, dovedind "o incredibilă lipsă de transparenţă a CNAS".
ARPIM avertizează că noul proiect conţine multe fisuri cu repercusiuni grave asupra sănătăţii pacienţilor. Astfel, nu se respectă ghidurile Ministerului Sănătăţii, ci alte principii, care n-au legătură cu datele concrete ale ţării noastre; sunt omise indicaţii terapeutice formulate de Agenţia Naţională a Medicamentului. De asemenea, generează o serie de paradoxuri: acelaşi medicament HIV/SIDA administrat unui adult este gratuit, în schimb el este compensat dacă este pentru un copil.
În plus, dacă până acum listele de medicamente compensate şi gratuite se aprobau de Executiv, potrivit noului proiect, ele pot fi revizuite arbitrar, trimestrial, la sugestia unuia sau altuia dintre producători, evident pentru comisioane substanţiale, atrage atenţia Dan Zaharescu.
Doctorul Sorin Popescu, membru al ARPIM, susţine că, de luna viitoare, este posibil ca pentru unele medicamente compensate un bolnav să scoată din buzunar între 100 şi 1.000 de lei. Printre cei mai afectaţi sunt bolnavii cardiovasculari, cu cancere, cu HIV/SIDA. "Noua compensare va reduce accesul la medicamente la peste 20% din cardiovasculari.
Sunt milioane de pacienţi care astăzi primesc compensare 50% şi asta va scădea dramatic. Cu până la 1 milion de lei creşte contribuţia a cel puţin 10.000 de pacienţi cu boli respiratorii şi cel mai grav este că va afecta şi pacienţii care au acum boli severe, gen cancer şi HIV/SIDA." Astfel, mulţi pacienţi cu boli grave vor fi în situaţia fie să nu poată începe un tratament, fie să nu-l poată continua, din cauză că au nevoie de sume mai mari pentru a-şi procura medicamentele.
În noul sistem, este compensat sau gratuit medicamentul generic, respectiv cel cu preţul cel mai mic, care nu întotdeauna este suportat de organism.
Citește pe Antena3.ro